tracking

Hoe kan ik roest van tegels verwijderen?

Metalen voorwerpen die beginnen te roesten, kunnen vlekken of kringen veroorzaken op oppervlaktes. Vooral als deze een lange tijd op dezelfde plek staan. Zo kan bijvoorbeeld een roestige prullenbak lelijke roestkringen achterlaten op je tegelvloer. Geen zorgen, want deze roestplekken zijn met een kleine ingreep eenvoudig te verwijderen van de tegels. Een van de belangrijkste aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden, is voorkomen dat andere voorwerpen je binnen- of buitentegels aantasten met roestkleuren. Vandaag lees jij alles over het verwijderen van roest én hoe je jouw tegels beschermt tegen roestvorming. Stap voor stap leggen we je uit hoe je dit doet. Let wel op, want de behandeling verschilt per tegelsoort! Zo heb je een aparte methode bij poreuze en niet-poreuze tegels, maar daarover in het stappenplan meer. Allereerst: wat heb je nodig?

Dingen die ik nodig heb

  • Citroen- en zoutmengsel voor niet-poreuze tegels

  • Marseille zeep of zwarte zeep voor poreuze tegels

  • Zuiveringszout en afwasmiddel voor terrastegels

  • WD-40 Multi-Use Product ter bescherming

  • Spons en/of borstel

Stap 1: Verwijder roest van niet-poreuze tegels.

Het verwijderen van roest op niet-poreuze tegels begint met citroensap. Breng citroensap aan op de roestvlek en bedek de vlek vervolgens met grof zout. Voor kleine vlekken laat je het even kort inwerken, voor hardnekkige vlekken raden we aan om het tot een uur te laten inwerken. Vervolgens wrijf je met de schurende kant van een spons over het oppervlak waar de roestvorming zit. Wrijf niet te hard, want anders kunnen er krassen ontstaan!

Een alternatieve methode proberen? Maak een mengsel van zuiveringszout en citroen. Breng deze pasta aan op het gebied, laat het inwerken en wrijf het net als de eerste methode weg met een spons.

Verwijder roest van niet-poreuze tegels

Stap 2: Verwijder roest van poreuze tegels.

Het verwijderen van roest op poreuze tegels vergt een iets andere aanpak dan bij niet-poreuze tegels. Hoe je weet of jouw tegels poreus zijn? Dit zijn onder meer cementtegels, marmer of bijvoorbeeld tegels van terracotta. Als je tegels namelijk poreus zijn, moet je vooral niet-schurende en niet-zure producten gebruiken. Vermijd dus ingrediënten als citroen, zout en azijn. Meng het natuurlijke Marseille zeep met heet water en wrijf krachtig met een borstel over de roestplek. Maak een draaiende beweging en als het goed is, zie je de roestvlek verdwijnen. In plaats van Marseille zeep kun je ook zwarte zeep gebruiken.

Verwijder roest van poreuze tegels

Stap 3: Verwijder roest van terrastegels.

Voor het verwijderen van roest op terrastegels heb je een aantal andere materialen nodig. Neem een emmer en voeg hierin het volgende toe: één liter heet water, drie eetlepels zuiveringszout en één eetlepel afwasmiddel. Breng dit mengsel aan op uw terras door het op de tegels te schrobben. Je ziet de roestplekken vervagen en uiteindelijk verdwijnen.

terrastegels

Stap 4: Voorkom roest op tegels.

Zodra je de roest van je tegels hebt weten te verwijderen, is het belangrijk om te voorkomen dat er weer opnieuw roestvorming ontstaat. De beste oplossing is om het bij de bron aan te pakken: het beschermen van metalen voorwerpen. Gebruik voor deze handeling WD-40 Multi-Use Product. Spray het product over het complete metalen oppervlak, veeg het af met een doek en je bent klaar. Nu is het voorwerp langdurig beschermd tegen roest. Staan de voorwerpen buiten? Dan zul je het middel vaker aan moeten brengen. Dit komt door de wisselende omstandigheden. Denk aan vocht, regen, zoute lucht en andere weersfactoren.

Voorkomen

Een stralende tegelvloer!

Bekijk de video hieronder om te checken of je alle stappen hebt gevolgd:

Hoe hardnekkig de roestvorming ook kan lijken, zo eenvoudig is het om roest van tegels te verwijderen. Nu kun je weer genieten van een stralend schoon tegelwerk. Nogmaals, let op wat voor tegelsoorten je gaat behandelen: poreuze of niet-poreuze tegels. Heb je zelf nog handige tips voor het verwijderen van roest op tegels? Deel ze dan op onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Tip: Heb je een nieuwe tegelvloer gelegd en is er cementsluier op de tegels terechtgekomen? Lees dan onze How To over het verwijderen van cementsluier op tegels.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company