tracking

Hoe moet ik cementsluier verwijderen van tegels?

Van de tegelwand op de badkamer of bijkeuken tot de tegelvloer in de hal of woonkamer, elk tegelwerk verdient mooi voegwerk. Pas dan komen de tegels namelijk écht goed tot hun recht. Helaas kent elke voegklus ook een nadeel. Want tijdens het voegen is de kans groot dat er cementsluier achterblijft op die mooie, nieuwe tegels. Dit is een dunne laag voegmiddel dat door het afstrijken over de tegels is uitgesmeerd. Deze doffe aanslag kan je nieuwe tegels nogal verpesten. Zo zorgt de gevormde waas ervoor dat de mooie glans van de tegels ver te zoeken is. Ontzettend zonde natuurlijk!

Cementsluier verwijderen: ga goed voorbereid aan de slag

Het verwijderen van cementsluier kan lastig zijn. Veel mensen laten dit klusje doen door reinigingsspecialisten, maar je kunt het ook zelf doen! Het is vooral belangrijk om goed voorbereid en grondig aan de slag te gaan. En let op, begin er op tijd mee: hoe langer je wacht, hoe lastiger het te verwijderen is. Het begint allemaal met het verzamelen van de juiste benodigdheden. Volg vervolgens ons stappenplan en kom erachter hoe je cementsluier professioneel verwijdert én voorkomt.

Dingen die ik nodig heb

 • Anti-cementsluier

   

 • Water & Azijn

   

 • WD-40® Multi-Use Product

   

 • Hydrospons, schrobborstel & ruitenkrabber

   

 • Werkhandschoenen, veiligheidsbril & mondkapje

   

Stap 1: Check het materiaal van je tegels.

Een van de belangrijkste adviezen die we je kunnen geven, is om na het voegen niet te lang te wachten met het verwijderen van cementsluier. Hoe langer je wacht, hoe droger het cement wordt en des te lastiger cementsluier te verwijderen is. Daarnaast is het goed om te weten met wat voor soort tegels je te maken hebt. Veel informatie over verschillende vloersoorten is onder andere te vinden op deze website. Laat je in een speciaalzaak adviseren welk soort/merk anti-cementsluier je het beste kunt gebruiken. De chemische middelen in anti-cementsluier zorgen weliswaar voor een schoon resultaat, maar elke tegelsoort reageert er weer anders op. Zo is bijvoorbeeld zoutzuur niet geschikt voor alle tegelsoorten. Marmer en vrijwel alle andere natuurstenen kunnen ernstig aangetast en beschadigd raken door zoutzuur. In dat geval is het verstandig om voor een zuurvrije anti-cementsluier te kiezen.

Tip: ga je cementsluier verwijderen van een vloer met vloerverwarming? Zorg dan dat deze niet ingeschakeld is. Dit bevordert namelijk het droogproces en zorgt voor een beter en mooier eindresultaat.

Stap 2: Verwijder cementsluier met anti-cementsluier.

Een van de meestvoorkomende behandelingen is het gebruik van anti-cementsluier. Dit middel kent veel varianten, dus check welke anti-cementsluier geschikt is voor jouw tegel- en voegwerk.

Zo ga je te werk:

Zorg allereerst dat je veilig te werk gaat. Anti-cementsluier is namelijk een agressief middel. Gebruik dus een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een mondkapje/-masker. 

Verdun anti-cementsluier met water. De exacte verhouding verschilt per product, maar uit voorzorg kun je voorzichtig beginnen en indien nodig meer anti-cementsluier toevoegen. Breng het middel aan op een reeds vochtig gemaakte vloer. Gebruik hiervoor een spons of dweil. Zorgvuldig over het oppervlakte gieten is ook een optie. Afhankelijk van het middel kun je het geheel zo’n 5 tot 10 minuten z’n werk laten doen. Boen vervolgens de tegels. Start met een zachte hydrospons. Werkt dit onvoldoende? Gebruik dan een schrobborstel. Schuursponzen zijn uitsluitend bedoeld voor ruwe tegels. Gladde tegels kunnen namelijk bekrast worden. Boen in cirkelende bewegingen. Je zou nu de cementsluier moeten zien verdwijnen. Klaar? Spoel dan het middel af met lauw tot warm water. Herhaal dit eventueel een keer, zodat je zeker weet dat er geen anti-cementsluier achterblijft.

cement verwijderen

Stap 3: Andere methodes om cementsluier te verwijderen.

Naast anti-cementsluier bestaan er tal van methodes en technieken om cementsluier te verwijderen. Welke methode of techniek voor jou van toepassing is, is uiteraard afhankelijk van de tegelsoort en het soort voegmiddel.

 • Vul een emmer met lauw tot warm water en gebruik een schuurspons om de sluier weg te poetsen. Pas op dat net aangebracht voegwerk niet wordt weggeschuurd.
 • Een mengsel van 50% water en 50% azijn kan veel doen. Echter is azijn zuur, dus niet geschikt voor alle tegelsoorten.
 • Cementsluier kan opgelost worden door een verdunde zoutzuuroplossing. Ook hierbij geldt dat niet alle tegelsoorten bestand zijn tegen zuur. Maak het mengsel dus niet te sterk!
 • Tot slot kun je ook een ruitenkrabber gebruiken om cementsluier te verwijderen. Krab voorzichtig, want anders kunnen tegels beschadigd raken.

Stap 4: Voorkom cementsluier.

Heb je een beetje geknoeid? Om te voorkomen dat het cement opdroogt, is het belangrijk om de tegels met een natte spons af te vegen. Doe dit direct nadat het voegwerk droog is. Je kunt voelen wanneer het voegwerk droog is door vooraf eerst met je vingers over de voegen te strijken. Blijft er niets aan je vingers plakken, dan is het voegwerk droog genoeg.

Wat daarnaast kan helpen tegen cementsluier, is het impregneren van de tegels voordat je gaat voegen. Dit houdt in dat tegels van een beschermende laag/coating worden voorzien. Zo krijgt cementsluier minder goed de kans om te hechten op de tegels. Vooral poreuze tegels, zoals gepolijste en keramische tegels beschikken over poriën waar het cement in terecht kan komen.

Elke steensoort kent weer een ander soort impregneermiddel. Vraag bij een speciaalzaak naar het juiste product en de juiste behandeling/werkwijze voor jouw tegels.

cement verwijderen

Een netjes afgewerkte tegelwand/-vloer.

Nu je klaar bent met het verwijderen van de cementsluier, kun je WD-40 Multi-Use Product gebruiken voor een mooi, glimmend en krasvrij geheel. Let wel op dat je het alleen toepast op niet poreuze tegels. Natuursteen is vrijwel altijd poreus, dus pas op dat je deze niet insmeert met ons product. Voor niet poreuze tegels geldt dat je ons product op een droge doek spuit en vervolgens goed uitwrijft over het oppervlak.

Tip: smeer de tools die je gebruikt bij cement in met Multi-Use Product. Zo voorkom je dat het cement hecht en zijn de tools makkelijker schoon te maken.

Mocht je het zelf niet aandurven om cementsluier te verwijderen. Vraag gerust een vakman of specialist om deze klus perfect en professioneel uit te laten voeren. Zij hebben er tenslotte ervaring mee! Heb je zelf nog handige tips om cementsluier te laten verdwijnen óf te voorkomen? Deel het op onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company