tracking

Hoe moet ik kwasten schoonmaken?

Kwasten schoonmaken na het schilderen is van essentieel belang. Zo behoud je de kwaliteit van de borstel en kun je ze zo lang mogelijk gebruiken. Het soort borstelonderhoud is afhankelijk van het type verf dat je gebruikt. Voor elk soort verf is het van belang dat de haren van de kwast worden schoongemaakt met het juiste oplosmiddel. Wanneer het oplosmiddel de meeste verf heeft verwijderd, houd je de kwast onder een stromende kraan. Zo verwijder je de resterende verfresten.

Een goede kwast is het halve werk

Om het juiste resultaat te krijgen en om te garanderen dat borstels en rollers een lange levensduur hebben, is het van belang om producten van goede kwaliteit aan te schaffen. Een goede kwast of roller zorgt ervoor dat de verf gelijkmatiger kan worden aangebracht en dat de haren niet losraken. Bovendien zijn kwalitatief goede kwasten ook na één of meerdere keren schoonmaken nog prima te (her)gebruiken.

In drie stappen leggen we je uit hoe je jouw kwasten het beste kunt schoonmaken.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Was de borstelharen.

Als je olie- of nitroverf hebt gebruikt, moeten de borstelharen van de kwast worden gewassen met het juiste oplosmiddel (synthetisch of nitro). Zodra de meeste verf is opgelost, houd je de kwast onder stromend water. Zorg ervoor dat de borstelharen naar boven zijn gericht, zodat het oplosmiddel wordt verdund met water én de verf tussen de borstelharen wordt verwijderd. Heb je acryl- of muurverf op waterbasis gebruikt? Dan hoef je alleen maar de kwasten onder de kraan te houden en zo grondig uit te spoelen. Ook in dit geval dien je de borstelharen naar boven te richten.

Let op: zorg dat je de kwast schoonspoelt direct nadat je klaar bent met je verf-, schilder-, beits- of lakklus. Als je hier te lang mee wacht, hardt de borstel van de kwast uit en wordt het schoonmaken van de kwast een stuk lastiger!

afspoelen kwast

Stap 2: Maak de borstels compact en bescherm ze.

Na het zorgvuldig schoonmaken van de kwasten, is het tijd om ze goed te laten drogen. Dit is vooral belangrijk wanneer het metalen gedeelte van de kwast niet verchroomd is. Waarom? Zo voorkom je dat het metalen gedeelte van de kwast gaat roesten. Vertoont de kwast sporen van roestvorming? Dan bestaat de kans dat er haren of vuil achterblijven tijdens het verven. Voorkom roestvorming door een paar druppels WD-40® Multi-Use Product op het metalen gedeelte te spuiten. Terwijl de borstels drogen, raden we aan om de borstelharen een puntige of platte vorm te geven, afhankelijk van het type borstel. Doe je dit niet, dan raken de haren uitgespreid, verliest de borstel zijn vorm en wordt de kwast onbruikbaar.

Handige tip! Een handige methode om de borstelharen compact te houden, is door er een elastiekje om te doen. Let op, want het elastiek mag niet te strak zitten.

kwast schoonmaken elastiek

Stap 3: Verwijder verharde haren.

Als je de borstel van de kwast niet onmiddellijk hebt kunnen schoonmaken en de haren zijn hard geworden, plaats de borstel dan in een pot of glas. Vul de pot of het glas met een mengsel van synthetisch oplosmiddel (40%), oplosmiddel op basis van nitromethaan (40%) en lijnzaadolie (20%). Laat de kwast een paar dagen in dit mengsel staan, zodat het de kans krijgt om zijn werk te doen. Uiteraard komt het wel eens voor dat je binnen een paar uur of binnen een dag de kwasten opnieuw moet gebruiken. In dat geval is een uitgebreide reiniging niet praktisch. Heb je de verfkwasten weer over een paar uur nodig, wikkel de borstelharen dan gewoon in plastic- of aluminiumfolie en leg de kwast vervolgens in de koelkast. Op deze manier blijft de kwast een paar dagen behoorlijk vochtig. Voer na het voltooien van het schilderwerk de algemene reiniging alsnog uit.

kwast schoonmaken

Klaar voor de schilderklus!

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan ben je verzekerd van een schone kwast die extra lang meegaat. Want verwaarlozing van kwasten is zonde en kost uiteindelijk alleen maar meer geld. Zorg voor je kwasten, dan zorgen zij voor een mooi, egaal kleurtje op de muur.

Op deze blog van Eigen Huis & Tuin lees je een aantal handige aanvullende tips voor het schoonmaken van verschillende soorten kwasten. Uiteraard mag je jouw tips ook met ons delen door contact met ons op te nemen via ons contactformulier of natuurlijk via onze Facebook pagina of Instagram (@WD40nl)

WD-40 Multi-Use Product

Onze welbekende blauwe can is al meer dan 60 jaar dé oplossing voor allerlei onderhoudsproblemen bij doe-het-zelvers, vaklieden en industriële gebruikers. Maar wist je dat we dit product met verschillende spuitsystemen leveren?

Met de WD-40 Smart Straw heb je een spuitsysteem met vast rietje dat je dankzij het 360° ventiel rechtop of ondersteboven kunt gebruiken? Dankzij de Spray 2 Ways technologie kun je zowel breed als heel nauwkeurig spuiten.

Speciaal voor moeilijk bereikbare plaatsen hebben we onze WD-40 Flexible. Het flexibele rietje zorgt ervoor dat je deze can voor alle toepassingen kunt gebruiken; ook de meest precieze klusjes kun je zo makkelijk en snel tot een goed einde brengen.

 

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company