Onze handleiding voor het schoonmaken van een roestige zaag wordt in 5 stappen eenvoudig uitgelegd. Deze stappen zullen minder dan een uur in beslag nemen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je over de juiste benodigdheden beschikt. Wees altijd voorzichtig bij het hanteren van een zaag en draag beschermende handschoenen.

Wat heb je nodig?

  1. Beschermende handschoenen
  2. Schroevendraaier
  3. Scheermesjes
  4. Schuurpapier
  5. Lijnolie
  6. Papieren doekjes
  7. WD-40

5 Stappen – om een roestige zaag schoon te maken

Hoe maak ik een roestige zaag schoon? – 5 Stappen

Stap 1: Verwijder het roestige zaagblad

Verwijder met de schroevendraaier de schroeven die het zaagblad en de handgreep vastzetten. Gedaan? Leg de schroeven en het handvat dan ergens waar je ze niet kwijt raakt.

Stap 2: Verwijder de roest van de roestige zaag

Hier hebben we de scheermesjes nodig. Gebruik de mesjes om de meeste roest op het zaagblad te verwijderen. Het enige wat je moet doen is het scheermes voorzichtig vasthouden en langs het blad naar beneden te schrapen. Terwijl je dit doet, veeg dan af en toe met een papieren doekje de opgehoopte roest van het mesje.
Blijf werken in een neerwaartse beweging en weg van je lichaam. Nadat de roest aan de ene kant verwijderd is, kun je aan de andere kant beginnen. Op dit punt zul je merken dat sommige plekjes roest niet met het scheermesje weg te krijgen zijn. Geen zorgen, deze verwijderen we in de volgende stap.

Stap 3: Schuren van de roestige zaag

Een roestige zaag reinigen is makkelijker dan gedacht. Pak wat schuurpapier en lijnolie en begin in cirkelvormige bewegingen aan beide oppervlakken te werken. Je zult zien dat de rest van de roest nu ook verwijderd wordt. Zorg er wel voor dat je voorzichtig wrijft, je wilt immers niet het metaal van de zaag beschadigen.
Deze stap zal de meeste tijd in beslag nemen. Wanneer jij tevreden bent, gebruik dan een papieren handdoek om de laatste ophopingen van roestresten te verwijderen.

Stap 4: Gebruik WD-40 bij het schoonmaken van de roestige zaag

Breng wat WD-40 aan op het zaagblad en wrijf met de papieren doekjes het middel op de zaag. Dit zorgt ervoor dat er zich geen roest meer vormt op het blad en stoot vocht af. Laat de WD-40 10 minuten op de zaag zitten voordat je naar de laatste stap gaat.

Stap 5: Zet de zaag weer in elkaar

Dus je wist niet hoe je de roestige zaag weer schoon kon krijgen? Nu weet je het wel.

Nu de zaag weer schoon is, kan deze weer teruggeschroefd worden op het handvat. Zorg ervoor dat de schroefjes er zo strak mogelijk in zitten en dat het zaagblad niet wiebelt wanneer de zaag opgepakt wordt.

Het enige wat je nu moet doen is de zaag na elk gebruik goed schoon te maken. Hopelijk heb je geleerd dat het schoonmaken van een roestige zaag relatief makkelijk is, zolang je maar de juiste spullen in huis hebt!

Klik hier voor meer informatie over de producten en andere handige tips en tricks.