Of het nu gaat om handgereedschap of elektrisch gereedschap, het moet regelmatig worden gereinigd om het te beschermen tegen stof. Met de juiste reiniger en ontvetter verleng je de levensduur van het gereedschap en zorg je ervoor dat het roestvrij blijft. Waar het reinigen van handgereedschap vrij eenvoudig is, vereist elektrisch gereedschap een meer delicate behandeling. Ze kunnen niet worden gereinigd met water en zeep, omdat beide op plaatsen kunnen komen waar ze een elektrische vonk kunnen veroorzaken.

De meesten van ons hebben een gereedschapskist in de garage klaar liggen om zelf kleine reparaties uit te voeren. Iets wat ontbreekt in de gereedschapskist maar wat zeker van pas kan komen is de WD-40 Specialist Universele Reiniger. Deze ontvetter kan het gereedschap reinigen.
Een fout die veel mensen maken is dat ze de gebruiksaanwijzing weggooien en dan het gereedschap proberen schoon te maken met middelen waarvan ze niet eens zeker zijn dat ze hun werk zullen doen. Soms kunnen deze middelen zelfs enige schade aan het gereedschap veroorzaken.

Handgereedschap schoonmaken

Vet- en roestvorming op handgereedschap komt vrij vaak voor. We laten ze meestal liggen waar we ze gebruiken. Het is belangrijk om dit gereedschap regelmatige schoon te maken en te ontvetten. Met de tijd kunnen de scherpe uiteinden stomp worden en ontstaan er kleine scheurtjes. Het is mogelijk dat ze versplinteren bij een harde klap.

Gebruik WD-40 Specialist Universele Reiniger

Om de roest van gereedschappen te verwijderen, moet je ze eerst ontvetten. Breng met behulp van de ontvetter een laagje aan op het gereedschap en wacht vijf minuten tot het smeermiddel het vet losmaakt. Veeg het af met een doek en breng de ontvetter nogmaals aan. Gebruik nu staalwol om hardnekkige vlekken weg te schrobben en spoel het gereedschap met water. Deze ontvetter is zeer licht en laat geen resten achter.

Elektrisch gereedschap schoonmaken

Elektrisch gereedschap schoonmaken is iets moeilijker. Deze moeten eerst uit elkaar gehaald worden met behulp van de gebruiksaanwijzing. Daarna kun je de WD-40 Specialist Universele Reiniger gebruiken om vuil en stof te verwijderen.
De ontvetter kan gebruikt worden voor het reinigen van elektrisch gereedschap zoals kettingzagen, boren, decoupeerzagen, enz. Hieronder een lijst met de benodigdheden om elektrisch gereedschap schoon te maken:

 • Werk handschoenen
 • Perslucht
 • Emmer
 • Warm water
 • Handdoeken
 • Azijn
 • WD-40 Specialist Universele Reiniger
 • Staalwol
 • Tandenborstel
 • Commerciële gereedschapsreiniger

Elektrisch gereedschap schoonmaken met ontvetter

10 stappen voor het schoonmaken van elektrisch gereedschap

 1. Gebruik perslucht om eventueel vuil en kleine stukjes spaanders uit de spleten te blazen.
 2. Draag, voordat je begint met ontvetten, werk handschoenen om de handen te beschermen tegen de scherpe randen van het gereedschap.
 3. Haal het gereedschap uit elkaar en reinig elk onderdeel met de ontvetter van WD-40 door het met een staalborstel te schrobben. Herhaal dit proces verschillende keren.
 4. Dompel nu de draadloze metalen onderdelen onder in azijn en herhaal de stappen die werden gebruikt om handgereedschap schoon te maken.
 5. Om eventueel achtergebleven vet en roest te verwijderen, dompel de metalen onderdelen in een emmer gevuld met heet water en de aanbevolen hoeveelheid gereedschapsreiniger.
 6. Maak een klein gedeelte van de doek nat en gebruik deze om de bedrading te reinigen.
 7. Veeg vervolgens het volledige oppervlak schoon.
 8. Gebruik een droge doek om alle stukken te drogen en zorg ervoor dat het niet meer nat is.
 9. Nadat alles is ontvet en gereinigd, controleer nog een keer en veeg de resterende roest weg met een staalborstel.
 10. Laat de stukken drogen voordat je ze weer in elkaar zet.

De ontvetter van WD-40 zorgt er in deze stappen voor dat het gereedschap, nadat het vuil en vet is weggeschrobd, een schoon oppervlak heeft. WD-40 biedt ook diverse andere gespecialiseerde reinigers voor verschillende doeleinden. Lees hier meer over de verschillende producten van WD-40. Lees wel altijd eerst de richtlijnen van de fabrikant voordat je je gereedschap schoonmaakt.