tracking

Verschillende smeermiddelen: Vet of olie? WD-40® geeft het antwoord!

Er zijn veel verschillende smeermiddelen verkrijgbaar. Maar wat is nou het verschil tussen vet of olie? En smeren? Zijn deze termen synoniemen? Wat is vet, en wat is olie? Wat is een smeermiddel? Kan ik het beste vet of olie gebruiken? WD-40 geeft antwoord op al deze vragen!

Vet, olie of smeermiddel: definities

Elk van de verschillende smeermiddelen wordt gebruikt voor het onderhoud van bewegende delen. Maar wat is nou echt het verschil? Om elk van deze termen beter te begrijpen, gaan we de samenstelling iets gedetailleerder bekijken.

Vet, olie, smeermiddel: verschillende kenmerken

Vetten en oliën behoren beiden tot de categorie van smeermiddelen. Het zijn dus allebei smeermiddelen.
Er zijn drie verschillende categorieën van smeermiddelen, namelijk: vaste smeermiddelen, vloeibare smeermiddelen en pasteuze smeermiddelen.

Oliën zijn vloeibare smeermiddelen, met als kenmerk hun vette en vloeibare toestand die niet mengt met water. De oliën zijn hoofdzakelijk van dierlijke, plantaardige, minerale of synthetische oorsprong. In het algemeen worden oliën als smeermiddel aangeduid.
Vetten zijn smeermiddelen die gekenmerkt worden door hun hoge viscositeit ten opzichte van de olie, en hun dikke, vettige toestand. De substantie lijkt op een pasta.

Vet of olie?

Er is dus een mooi en belangrijk verschil tussen vet en olie, namelijk het viscositeitsniveau. Betekent dit dat er ook verschillen zijn in het gebruik? In welke situatie moet je een vet gebruiken in plaats van olie en omgekeerd? Het vet, vanwege de hoge viscositeit, kan hoge belastingen en hoge temperaturen weerstaan ten opzichte van een olie. Een olie verdampt namelijk eerder. Vet wordt daarom gebruikt voor grote bewegende materialen die onderworpen zijn aan extreme omstandigheden. Denk hierbij aan hoge druk en grote temperatuurverschillen. Olie daarentegen zal eerder materialen beschermen tegen corrosie en veroudering en smeer mechanismen die niet onderhevig zijn aan hoge druk of temperaturen.

Verschillende smeermiddelen van WD-40

WD-40 heeft veel verschillende producten in het assortiment om aan specifieke toepassingen te voldoen:

 • Hoogwaardige Siliconenspray voor vochtbescherming en compatibiliteit met kunststoffen en rubbers;
 • Hoogwaardige smeerspray met PTFE voor stoffige omstandigheden of als verwijderingsmiddel;
 • Slotspray voor de kleine mechanismen van het slot;
 • Boor- & Snijolie voor koeling en bescherming bij hoge draaisnelheden;
 • Hoogwaardig Wit Lithiumspuitvet voor verbindingen onder hoge druk.

WD-40 Bike

Naast de bovenstaande smeermiddelen heeft WD-40 ook een speciaal smeermiddel ontworpen voor de fiets. Bent u een professionele fietser of heeft u fietsen als hobby? Dan maken deze producten jouw leven nog makkelijker!

 • WD-40 Bike Dry Lube: Kettingsmeermiddel voor droge condities.
  • Het verdampt snel en laat een beschermende laag achter tegen stof en ander vuil.
 • WD-40 Wet Lube: Kettingsmeermiddel voor natte en modderige omstandigheden.
  • Dit smeermiddel beschermt de ketting beter tegen corrosie en samenklontering van slib en ander vuil.
 • WD-40 Bike All Conditions Lube: kettingsmeermiddel voor meer stedelijk gebruik en minder extreme omstandigheden.

Hopelijk weet je nu het verschil tussen de smeermiddelen en weet je nu precies welke van de specifieke smeermiddelen aan jouw behoefte voldoen!

Benieuwd waar onze producten verder nog bij kunnen helpen? Klik dan hier voor tips en trucs .

Disclaimer

De getoonde en beschreven toepassingen voor WD-40 Multi-Use Product werden door de gebruikers zelf aan WD-40 Company Ltd. ter beschikking gesteld. WD-40 Company Ltd. heeft deze toepassingen niet getest en deze worden daardoor niet door WD-40 Company Ltd. aanbevolen. Bij het gebruik van producten van WD-40 Company Ltd. dient het gezond verstand te worden gebruikt. Volg altijd de op de verpakking vermelde instructies en neem alle waarschuwingen in acht.

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company