tracking

Hoe moet ik mijn skates onderhouden?

Wanneer de temperaturen in de zomermaanden stijgen, wil je natuurlijk het liefst lekker fit blijven in de frisse buitenlucht. Skaten is één van de gezondste en populairste activiteiten om buiten uit te oefenen. Je houdt jezelf goed in vorm en het is ontzettend goed voor je spieren en gewrichten. Bovendien is het heerlijk om op een mooie zomeravond gezellig met vrienden of je kinderen een ronde te skaten. En zo’n ronde wordt nog leuker als jouw skates of skeelers goed onderhouden zijn!

Zijn je skates goed onderhouden?

Check voordat je de deur uit gaat wel even of je skates onderhoud nodig hebben. Zowel bij nieuwe skates als bij een oud paar skates is het van belang om deze regelmatig te onderhouden. Skates bestaan namelijk uit veel onderdelen. Het kost misschien wat tijd, maar zo verzeker je jezelf wel van heel veel kilometers veilig en soepel skateplezier.

Wat heb je nodig voor het onderhouden van je skates en waar begin je mee? We leggen het je stap voor stap uit.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Losmaken en schoonmaken.

Het onderhouden van je skates begint met het losschroeven van de wielen. Gebruik hiervoor een inbussleutel. Zitten de schroefjes vastgeroest of krijg je ze gewoonweg niet los? Gebruik dan WD-40 Multi-Use Product om ze makkelijker los te schroeven. Maak ook de veters van je skates extra los of haal deze er volledig uit. Heb jij skates met inlegzolen? Haal deze er dan uit. Zo weet je zeker dat je makkelijk bij elk onderdeel van de skates kan komen.

Neem de complete skates af met een vochtige doek. Poets de schoen zelf en het frame, zodat alles er mooi uit komt te zien. Gebruik een borsteltje of een oude tandenborstel om al het resterende stof te verwijderen uit lastige plekjes, zoals kiertjes en het gedeelte waar de wielen zitten. Vergeet niet tussen de gaatjes van de wielen te poetsen. Vuilresten die achterblijven, kunnen bij het skaten namelijk snel in de lagers terecht komen.

Skates onderhouden

Stap 2: Smeer de lagers van de wielen.

Zodra je de wielen goed hebt schoongemaakt, kun je starten met het reinigen en smeren van de lagers. Dit is misschien wel de belangrijkste stap in het onderhouden van je skates. Gebruik hiervoor een droge poetsdoek met een beetje WD-40 Specialist Droogsmeerspray met PTFE. Deze spray zorgt door de toevoeging van PTFE dat al het stof en viezigheid uit de lagers losgemaakt wordt van de wielen én dat de lagers weer soepel draaien. Zorg ervoor dat je nooit water gebruikt om je lagers schoon te maken. Met water spoel je het smeermiddel in de lagers weg, waardoor de wielen uiteindelijk stroever zullen gaan draaien.

Als je de lagers goed hebt gesmeerd, laat je de wielen een paar keer ronddraaien. Zo check je of ze stil en soepel draaien en zorg je dat het smeermiddel goed verspreid wordt in de lagers.

Skates onderhouden

Stap 3: Schroef de wielen weer vast aan je skates.

Voordat je de wielen weer monteert aan je skates, is het van belang om even te controleren aan welke zijde van de wielen de meeste slijtage te zien is. Bevestig de kant met de minste slijtage aan de binnenkant van je skates. In sommige gevallen is het even uitproberen hoe strak de wielen vastgedraaid moeten worden. Dit is een kwestie van gevoel. Zorg ervoor dat ze niet al te strak zitten, want zo kan de schroefdraad kapotgaan. Te losjes is ook niet goed, want dan verlies je binnen de kortste keren een schroefje tijdens het skaten.

Skates onderhouden

Stap 4: Check overige onderdelen.

Zitten de wielen weer op hun plek? Dan ben je bijna klaar met het onderhouden van je skates. Check of de gesp, het riempje en de veters nog in goede staat zijn. Dit is namelijk van essentieel belang voor het stevig vastmaken van je skates. Te losse skates kunnen namelijk blaren en pijn veroorzaken.

Ook is het belangrijk om even de binnenkant van je skates te controleren op bijvoorbeeld kleine kiezelsteentjes. Je skates moeten tenslotte lekker comfortabel om je voeten zitten. Verder is het noodzakelijk om de binnenkant na een flinke skatesessie te laten luchten. Pak een paar oude kranten en prop deze in de skates. Laat ze buiten onder een overkapping of in een schuur staan, zodat ze voldoende tijd hebben om te drogen.

Skates onderhouden

Heel veel uren skateplezier!

Bekijk de video hieronder om te checken of je alle stappen hebt gevolgd:

Als je bovenstaande stappen volgt zijn je skates weer in perfecte staat en is het hoog tijd om de straat op te gaan. Om je skates blijvend mooi en goed te houden, is het belangrijk om bovenstaande stappen zo nu en dan te herhalen. Dit kan wekelijks of maandelijks zijn, afhankelijk van het aantal kilometers dat je aflegt. Zo heb je extra lang plezier van jouw skates of skeelers.

Meer weten over het onderhouden van je skates? kijk dan op de blog van River Skate Team.

Deel jouw skate- en skeelerfoto’s met ons!

Zijn jouw skates, skeelers of rolschaatsen in topconditie? Deel jouw foto’s met ons via Facebook of Instagram (@WD40nl of tag #wd40stayathomesolution) en wie weet publiceren we ze op onze kanalen of website.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company