tracking

Hoe kan ik zelf mijn e-bike onderhouden?

Van een goede (en vaak dure) e-bike wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben. Daarom is het van essentieel belang om jouw e-bike op de juiste manier te onderhouden. Ook al bestaat een e-bike uit allerlei gevoelige elementen, de meeste kleinere onderhoudsklusjes kun je gewoon zelf uitvoeren.

Waar moet ik op letten bij het onderhouden van een e-bike?

In het algemeen verschilt het onderhoud tussen een e-bike en een normale fiets bijna niet. Met onze vertrouwde WD-40 BIKE productrange kom je al een heel eind. Uiteraard is het verstandig om een fietsenmaker te bezoeken voor de relatief grotere onderhoudsbeurten of reparaties. In de volgende stappen leggen we precies uit hoe je zelf jouw e-bike kunt onderhouden, zodat je er heel veel veilige en soepele kilometers fietsplezier voor terugkrijgt. Maar eerst: wat heb je ervoor nodig?

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Reinig het frame.

De reiniging van het frame begint met een zachte borstel. Geen harde, want dan bestaat de kans dat je de lak beschadigt. Veeg over het frame en verwijder zo grove zand-, modder-, olie- en andere vuilresten weg. Neem een emmer water, plantenspuit of tuinslang om je e-bike af te spoelen. Doe dit nooit met een hogedrukspuit/-reiniger. Zo voorkom je beschadigingen aan bijvoorbeeld de elektronische onderdelen. Spuit het frame in met de BIKE Cleaner. Dit is geschikt voor vrijwel alle metaalsoorten. Het werkt ontzettend snel en verwijdert onder andere effectief vuil, olie en roet van je fiets. Laat het een paar minuten inwerken. Als er nog hardnekkig vuil is achtergebleven, dan kun je dit nog zachtjes met een spons wegvegen. Spoel tot slot jouw e-bike af met schoon water en laat je fiets goed drogen. Laat je e-bike buiten in de zon drogen of droog het frame met een schone microvezeldoek en je fiets blinkt weer als nooit tevoren.

Frame onderhouden

Stap 2: Reinig de remblokken.

Inspecteer de remblokjes regelmatig op slijtage. Deze slijten bij e-bikes sneller dan bij normale fietsen. Dan het reinigen. Na enige tijd kan vuil zich ophopen aan de remblokken. Gebruik dan een zachte borstel om het vuil weg te borstelen. Dien een beetje alcoholreiniger toe aan de remblokken en wrijf het uit met een doek. Als het goed is, zie je al een groot verschil en zijn je remblokken weer perfect schoon.

Remblokken van de e-bike onderhouden

Stap 3: Smeer de fietsketting.

Verwijder de accu voordat je start met het onderhouden van je e-bike. Begin vervolgens bij de fietsketting. Heeft jouw e-bike, net als het merendeel, een dichte kettingkast? Dan is het smeren van de ketting al vaak voldoende. Gebruik hiervoor de BIKE All Conditions Lube. Spuit het smeermiddel op de ketting en draai de ketting rond om het middel goed te verspreiden.

Voor fietskettingen zonder kettingkast geldt hetzelfde, maar dien je ook de ketting te reinigen en te ontvetten met een speciale ontvetter voor fietsen en een tandenborstel. Met deze snelwerkende en -drogende ontvetter verwijder je snel vet, roet, vuil en olie. Lees meer over het smeren en ontvetten van je fietsketting in deze How To.

Tip: pas bij het smeren van je fietsketting op dat er absoluut geen smeermiddel op de remblokjes terechtkomt. Gebruik een doek om deze tijdens het spuiten te beschermen.

De ketting van de e-bike onderhouden

Stap 4: Controleer de bandenspanning.

De juiste bandenspanning zorgt voor optimaal fietscomfort. Zachte banden slijten sneller en zorgen voor meer weerstand. De bandenspanning is afhankelijk van de bandbreedte en het gewicht waarmee de banden worden belast. Op de zijkant van de banden staat in bars vermeld wat de minimale en maximale druk mag zijn. Controleer regelmatig de spanning met een fietspomp die voorzien is van een manometer. Zo kun je exact aflezen hoe hard je de banden kan oppompen.

Bandenspanning van de e-bike onderhouden

Stap 5: Onderhoud de remhendels en bescherm het frame.

De onderdelen van je e-bike die uit scharnierende gedeeltes bestaan, kunnen na verloop van tijd wel wat Multi-Use Product gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je remhendels. Spray een kleine hoeveelheid op de bewegende onderdelen en veeg het overtollige product weg met een doek. Nu zijn alle scharnieren weer goed gesmeerd.

Bovendien beschermt Multi-Use product het frame tegen roest en corrosie. Het zorgt ervoor dat in de toekomst vuil minder hecht en je jouw e-bike makkelijker schoonmaakt. Spuit dus ook Multi-Use op een doek en wrijf het goed uit over het frame.

Controleer bij deze stap ook meteen of alle schroeven/boutjes goed vast zitten. Zitten ze los? Draai ze dan weer vast!

Remhendels en frame van de e-bike onderhouden

Stap 6: Zorg goed voor de accu.

In principe is de accu van een e-bike onderhoudsvrij. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de accu zo lang mogelijk in topconditie blijft. Een aantal tips op een rijtje:

  • Gebruik je e-bike regelmatig. Ontladen en laden houdt de accu in topvorm.
  • Accu’s zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Bewaar deze dus in de winter op een vorstvrije plek.
  •  Toch een lege accu? Zorg dan dat je deze direct oplaadt. Een zeer lage batterijstand kan op lange termijn resulteren in een onbruikbare accu
  • Het beste is om het batterijpercentage tussen de 30% en 60% te houden. Fiets de accu nooit helemaal leeg, maar laad deze op tijd op. Als je jouw e-bike een lange tijd niet gaat gebruiken, controleer de accu dan regelmatig op spanning en laad deze alsnog elke maand op.
  • Als accu-onderdelen vies zijn, maak deze dan schoon met een droge doek en/of contactspray. Gebruik een contactspray voor betere geleiding en om vuil, stof en vocht te verwijderen. Sowieso is het belangrijk om elektrische systemen, zoals schakelaars, kabels en stekkers, van je e-bike goed te onderhouden.

Uiteraard dient elke accu na verloop van tijd vervangen te worden. Twijfel je over de conditie van je accu? Vraag dan een specialist om advies.

accu e-bike onderhoude

Klaar voor kilometers fietsplezier!

Check, check, dubbel check. Zijn de remblokken schoon? Is het frame gereinigd en beschermd? Is de ketting gesmeerd? Zijn de remhendels gesmeerd en zijn alle loszittende schroefjes en bouten weer vastgedraaid? Heb je de bandenspanning gecontroleerd? Is de accu opgeladen en gecontroleerd? Doet de bel het? Werkt de verlichting? Dan heb je alle stappen doorlopen en is je e-bike weer klaar voor heel veel kilometers fietsplezier. Voorkom een bezoek aan de fietsenmaker door de stappen regelmatig uit te voeren en de onderdelen te controleren. Uiteraard is het verstandig om de e-bike periodiek een grote beurt te geven en te laten controleren door een specialist. Lees op deze pagina van de ANWB hoe je jouw e-bike in algemene zin op de best mogelijke manier kunt onderhouden.

Heb je zelf nog handige onderhoudstips voor een e-bike? Deel ze op onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40home

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company