tracking

Hoe moet ik mijn fietsketting smeren?

Het zonnetje schijnt en je besluit om lekker met je fiets te gaan touren. Check voordat je op je fiets springt hoe het met de fietsketting gesteld is. Bij zonnig en droog weer kan een fietsketting namelijk snel droog komen te staan. Vooral wanneer je op onverharde wegen fietst, kan opstuivend stof en gruis zorgen voor slijtage aan je fietsketting. Daarom is het belangrijk om je fietsketting regelmatig te smeren.

Je fietsketting smeren met WD-40 BIKE All Conditions Lube.

Voor de recreatieve fietsers hebben wij een kettingsmeermiddel dat geschikt is voor fietsers die graag buiten zijn in alle weersomstandigheden. Bij het smeren van de ketting laat deze spray een beschermende laag achter, zodat corrosie wordt voorkomen. Het product is eenvoudig op de ketting te smeren. Ook kan het worden gebruikt om de draaipunten, kabels en hendels van de fiets te smeren. Een alles-in-een oplossing voor elke fietser.

Als je de volgende stappen volgt, zorg je ervoor dat je fietsketting altijd in topconditie is!

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Breng je fiets in de juiste positie

Voordat je jouw fietsketting gaat smeren, kun je het beste je fiets ophangen aan een ophangbeugel of simpelweg ondersteboven zetten. Zo kan de fietsketting makkelijk draaien. Plaats een emmer of bak onder de ketting, zodat (grove) vuilresten worden opgevangen.

Fiets ophangen onderhoud

Stap 2: Reinigen & Ontvetten

Zorg vóór het smeren van de fietsketting dat je de ketting eerst goed reinigt en ontvet. Gebruik hiervoor een borstel en een doek. Voor het schoonmaken van de lastige plekjes tussen de ketting kun je ook een oude tandenborstel gebruiken.

Tip: Voor deze stap is het ook mogelijk gebruik te maken van de WD-40 BIKE Degreaser. Met deze snelwerkende en sneldrogende ontvetter heb je vet, roet, vuil en olie binnen no-time verwijderd. Ideaal voor het reinigen van je ketting, maar ook geschikt voor het schoonmaken van de derailleur, het tandwiel of de cassette van je versnelling. Bekijk in deze video hoe je het beste je fiets kunt ontvetten.

stap1 reinigen ontvetten fietsketting

Stap 3: Kettingsmeermiddel aanbrengen

Is de ketting schoon? Dan kun je beginnen met smeren met de WD-40 BIKE All Conditions Lube kettingsmeermiddel. Door de toevoeging van PTFE ben je met dit kettingsmeermiddel verzekerd van maximale smering van de mechanische delen. Bovendien wordt slijtage verminderd én beschermt het tegen corrosie.

Schud het kettingsmeermiddel en breng het met een kleine roterende beweging aan op de ketting.

Tip: Denk eraan om te wisselen van versnelling, zodat het smeermiddel overal grondig wordt aangebracht.

Bekijk de video hiernaast om te zien hoe je het beste het smeermiddel kunt aanbrengen.

 

Stap 4: Laat de fietsketting drogen

Laat het product tenslotte drogen, zodat een beschermende laag kan worden gevormd. Als je te veel van het product hebt aangebracht, plaats dan een doek onder de ketting om het overtollige product op te vangen.

 

wd40 bike acl 001

Een goed gesmeerde ketting.

Heb je al deze stappen doorlopen en is je fietsketting goed gesmeerd? Dan ben je gegarandeerd van vele uren veilig en soepel fietsen. Wist je dat we meerdere producten in onze WD-40 BIKE range hebben? Zo verwijder je met de WD-40 Bike Cleaner makkelijk en snel vuil van de lak, kunstof, rubber en chrome onderdelen van je fiets.

Meer plezier van je fiets door consequent onderhoud

Wat de terrein- en weersomstandigheden ook zijn, nu weet je hoe je jouw fiets moet smeren. Maar vergeet de andere onderhoudsstappen niet! Neem altijd de tijd om je fiets grondig te reinigen, vooral na een modderige rit. Vergeet niet om de ketting en de remmen te ontvetten en om de ketting te smeren. Maak van onderhouden een gewoonte en je zult zien dat optimale prestaties behouden blijven en de levensduur van je fiets verlengt.

Deel jouw schoonmaaktips

Heb jij een speciale tip waarmee je jouw fiets in topconditie houdt? Deel je tips met ons via onze Facebookpagina of tag ons op Instagram (@WD40nl).

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company