Als je vraagt wat het meest last heeft van roest en corrosie, dan is het unanieme antwoord bouten en moeren. Meestal worden de moeren één met de bijbehorende bout. Ze zitten zo vast dat het moeilijk wordt om ze zelfs maar te verplaatsen. Verroeste apparaten kunnen ernstige schade toebrengen aan elk product. Tenzij deze bedekt zijn met roestwerende sprays, lopen ze een risico op roest en corrosie. Er zijn een aantal omstandigheden die de snelheid van roestvorming verhogen. Deze omstandigheden worden uitgebreid beschreven in deze blog. Hoewel niet alle vormen van roest zichtbaar zijn, kunnen ze veel schade toebrengen.

Roest bij bouten en moeren kan leiden tot het uitvallen van het gehele onderdeel. Daarom is het belangrijk om het probleem van roest aan te pakken voordat de schade wordt aangericht.

Tip 1. Verroeste bouten en moeren losmaken

Als de bouten en moeren gedurende lange tijd worden blootgesteld aan vochtig weer of vocht, zullen ze vrij snel gaan roesten. Een onderdeel dat het meest aangetast wordt roest is het bevestigingsmiddel in auto-onderdelen en huishoudelijke apparaten. Vocht kan leiden tot degradatie van de bevestigingsmiddelen waardoor de apparaten op de rand van instorten staan. Het is moeilijk om deze vastzittende bouten en moeren te verwijderen. Vooral als de metalen kop of de draden zijn aangetast door roest. Roest maakt het moeilijk om ze vast te pakken met een schroevendraaier of sleutel.

Het verwijderen van roestige bouten en moeren kan op verschillende manieren gebeuren. Hier zijn de meeste gebruikte en meest effectieve manieren:

Tip 2. Bouten en moeren smeren

Als ze vastzitten door roest, is het gebruik van WD-40 Specialist Super Kruipolie de ideale oplossing. Wanneer de roest de schroefdraad van de bouten en moeren heeft bereikt, dan is er geen betere manier om het los te maken dan WD-40 Specialist Super Kruipolie. Breng het aan op de bout en tik er vervolgens met een hamer op. Dit helpt de kruipolie om de bout los te maken zodat je deze gemakkelijk kan verwijderen.

Tip 3. Uitsnijden van bouten en moeren

Als de bouten en moeren zo ernstig verroest zijn dat het niet meer te redden is, is de enige optie die overblijft het uitsnijden. Dit maakt de ze onbruikbaar, maar helpt wel om het los te krijgen. Je kunt een klem gebruiken om een goede grip te krijgen op de kop van de bout.

Tip 4. Branden

Een andere methode om roestige onderdelen los te krijgen is het gebruik van een lasapparaat. Door de warmte kunnen de verroeste bouten en moeren voldoende uitzetten om los te raken. Het is echter belangrijk om heel voorzichtig te zijn met deze methode. Veel smeermiddelen die op de bouten en moeren zijn aangebracht zijn ontvlambaar en kunnen ontbranden bij blootstelling aan vlammen.

Beproefde en geteste roestverwijderingstechnieken

Hoewel het mogelijk is om de verroeste bouten en moeren te verwijderen en te vervangen door nieuwe, is deze optie niet in alle gevallen beschikbaar. Er zijn veel oude machines en onderdelen waarvan de bouten en moeren niet door nieuwe kunnen worden vervangen. In dergelijke gevallen moet je de bouten en moeren herstellen met behulp van roestverwijderingstechnieken. Dit is een kosteneffectieve methode om het apparaat weer te laten functioneren. Hier zijn enkele voorbeelden voor roestverwijdering:

Tip 1. Schuren

Als je klaar bent met het verwijderen van verroeste bouten en moeren kun je deze met staalwol of schuurpapier schuren om de resterende roest weg te schrapen. Dit is een goedkope en relatief eenvoudige methode. Het kan erg tijdrovend zijn en er zal ook een smeermiddel nodig zijn om de bouten en moeren weer te kunnen gebruiken.

Tip 2. Waterstofperoxide

Het aanbrengen van waterstofperoxide op de bouten en moeren is ook een effectieve methode om roest te verwijderen. Waterstofperoxide lost roest op. Door het met een harde borstel te schuren kun je al het roest van de bouten en moeren verwijderen. Dit is ook een goedkope methode om roest te behandelen, maar kan rest vlekken achterlaten.

Tip 3. Her-coaten

Het coaten van de bouten en moeren met verf kan ook voorkomen dat ze gaan roesten. Verwijder roest van de bouten en moeren voordat je ze bedekt met verf die ze beschermt tegen vocht. Een coating op basis van was of oliebasis kan ook helpen voorkomen dat er weer roest op komt.

Tip 4. Roestreiniger

Er zijn een aantal roest reinigers te vinden die kunnen helpen bij het verwijderen van roest. WD-40 Super Kruipolie helpt niet alleen bij het losmaken van de roestige en vastzittende bouten en moeren, maar zorgt er ook voor dat ze in de toekomst minder snel verroesten.

Bouten en moeren makkelijk losmaken- 5 Tips!

 

Het verwijderen van roest op bouten en moeren kan een zware taak zijn. Gelukkig helpt WD-40 Specialist Super Kruipolie bij deze lastige opdrachten! Meer weten over onze producten? Bekijk onze Specialist product pagina.