Stel je voor dat je een nieuw huis betrekt en een verroeste, oude kruiwagen in de achtertuin vindt. Zou je deze weggooien of wil je leren hoe je de kruiwagen moet schoonmaken? Het is een vrij essentieel tuingereedschap en neemt de volledige last van je rug. Na deze handig tips ben jij in staat om van dit roestige geval een zo goed als nieuw onderdeel van je gereedschap te maken!

Kruiwagen schoonmaken – Stap 1: Schoonmaken met WD-40 Universele Reiniger

Voordat je kan beginnen met het schoonmaken van de kruiwagen, is het belangrijk om zoveel mogelijk roest te verwijderen op het oppervlak. De WD-40 Universele Reiniger zal niet alle roest kunnen verwijderen, maar zeker een groot deel.
Voor de kuip van de kruiwagen zelf kan het nodig zijn om met een staalborstel of een laag korrelig schuurpapier alle roest eraf te wrijven nadat het losgemaakt is. Als je eenmaal de kuip hebt gehad, kun je met de andere onderdelen van de kruiwagen verder gaan.

Stap 2: Coaten en schilderen

De volgende stap bij het schoonmaken van de kruiwagen is prepareren en schilderen. Nadat je klaar bent met het schuren, is de kruiwagen klaar voor een make-over. Coat het kale metaal eerst met een roestafdichting-primer, voordat je met de verf begint. Met de kruiwagen in de grondverf, kun je aan de slag met de verf.

Kruiwagen schoonmaken – Stap 3: Wielen poetsen

De volgende stap richt zich op het wiel. Deze bevat vaak veel roest. Dit kan komen doordat er over ruw terrein, puin, doornen mee gereden wordt. Vervangen is vaak te duur, dus daarom leggen wij hier uit hoe deze het beste schoongemaakt en onderhouden kunnen worden.
Als je de levensduur van de wielen wilt verlengen, dan moet je ze laten oppompen met schuim in plaats van met lucht. Door dit te doen, zijn de wielen nagenoeg onverwoestbaar. De kosten van dit expanderende schuim zijn meestal niet veel hoger lucht, en zeker goedkoper dan een nieuw wiel. De beste tip voor het schoonmaken is om ervoor te zorgen dat de wielen schoon blijven. Wij raden aan om het wiel regelmatig schoon te maken, zodat je consequent een vuile kruiwagen kunt vermijden.

Stap 4: Opbergen van de kruiwagen

Tot slot moet je er op letten waar je de kruiwagen opbergt. Nadat de kruiwagen schoongemaakt is, kan deze het beste op een droge plaats worden opgeslagen. Het is geen probleem om een natte kruiwagen op te bergen, deze droogt vanzelf op.
Wel is aan te raden om de kruiwagen rechtop tegen een muur te zetten. Op deze manier droogt de kruiwagen sneller en wordt roestvorming voorkomen.
Het schoonmaken van een kruiwagen hoeft dus niet moeilijk te zijn. Zorg er wel voor dat de kruiwagen na elk gebruik goed schoon opgeborgen wordt.

Klik hier voor handige tips en tricks en meer informatie over de producten.