Het schoonmaken van de racefiets en het onderhouden is een cruciaal onderdeel van het bezit ervan. Schoonhouden is geweldig, maar je moet er ook voor zorgen dat de fiets voldoende is ingevet en gesmeerd. Hierdoor gaat de fiets langer mee en loopt hij soepeler en efficiënter.

Racefiets schoonmaken

Er zijn voornamelijk twee soorten fietsreiniger op de markt. Het zijn algemene/alles reinigers en ontvetters/kettingreinigers. Er is een groot verschil tussen deze twee soorten en elk type doet zeer verschillend en specifiek werk. Hieronder staan de verschillen tussen de twee categorieën en waarvoor je ze zou kunnen gebruiken bij het schoonmaken van je racefiets.

Algemene reinigers

Het doel van je racefiets schoonmaken is om de meest hardnekkige modder en vuil van de essentiële onderdelen van je fiets te verwijderen. De algemene reinigers hebben over het algemeen niet dezelfde kracht als die van de ontvettingsmiddelen. Daarom moeten ze worden gebruikt op plaatsen waar geen vuil of zwaar vet aanwezig is. Deze allesreinigers kunnen worden gebruikt op de stuurcomponenten, wielframes, banden, zadel of frame van de fiets.
Zorg voor een uitgebreide set borstels bij de fietsreiniger. Dit is om er zeker van te zijn dat je alle moeilijke plekken kunt bereiken en al het vet en vuil kunt verwijderen.

Ontvetters en kettingreinigers

Deze zijn zeer nuttig bij het schoonmaken van de racefiets om het vet en de olie uit de ketting van de fiets te halen. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen schoon blijven en efficiënt blijven werken.
Ontvetters zijn veel krachtiger dan een gemiddeld fietsreinigingsproduct. Dus zorg en toewijding zijn geboden. Breng de ontvetter niet rechtstreeks aan op kabels en lagers. Dit kan namelijk het vet dat nodig is wegspoelen. Bij het schoonmaken van de racefiets kan het nodig zijn om af en toe ontvetters te gebruiken. Dit geldt vooral voor de remmen. Verwijder dus altijd na nat weer de resten van vuil van de remblokken.
Als je een borstel gebruikt voor het reinigen van de ketting zul je gemakkelijk de openingen tussen de kettingringen en de tandwielen kunnen bereiken. Het gebruik van een apparaat dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van kettingen zal het werk veel gemakkelijker maken.

Smeren: zorg er voor dat de fiets soepel blijft lopen

Smeermiddelen en vet zijn nuttig om de racefiets na het schoonmaken continu soepel te laten lopen. Smeermiddelen en vet spelen een cruciale rol bij het behouden van een gezonde fiets.

Vet

Fietsvet wordt gebruikt voor onderdelen van de fiets die van schroefdraad zijn voorzien, samen met kabels, kogellagers en bepaalde onderdelen die onbeweeglijk blijven. De primaire reden voor de toepassing van fietsvet is de vermindering van frictie en dat onderdelen minder snel vast komen te zitten.
Fietsvet is een waterdichte en zwaardere vorm van smering die wordt gebruikt op delen van de fiets die je meestal niet uit elkaar haalt of waar je niet vaak naar kijkt. Fietsvet heeft twee cruciale, maar verschillende functies:

  • Ervoor zorgen dat de belangrijkste onderdelen bewegen en vrij zijn van water.
  • Ervoor zorgen dat de punten van metaal op metaal niet vastlopen.

Schroefdraad en zadelpennen zijn cruciale gebieden voor het aanbrengen van fietsvet. Deze onderdelen komen langere tijd onder druk in contact met een metalen oppervlak. Dit kan ertoe leiden dat ze vastlopen en daardoor moeilijk te verwijderen zijn. Om dit te voorkomen, is het een goed idee om een bout in te smeren voordat je deze in de fiets vastdraait. Daarnaast is het een goede gewoonte om tijdens het schoonmaken van de racefiets de zadelpennen van de fiets te verwijderen, schoon te maken en opnieuw in te vetten. Dit voorkomt dat ze vast komen te zitten.

Smeermiddelen

Tijdens het schoonmaken van de racefiets moet er ook gekeken worden naar de verschillende smeermiddelen voor de ketting. Deze kunnen ingedeeld worden in drie verschillende typen: Droog, nat en all-round. All-round smeermiddelen zijn voor algemeen gebruik in alle weersomstandigheden.

WD-40 heeft voor alle fases van het schoonmaken van de racefiets het juiste product in het assortiment. De lijn bevat producten uit alle bovengenoemde categorieën. De volgende producten zijn inbegrepen:

  • WD-40 Bike Cleaner
  • WD-40 Bike Degreaser
  • WD-40 Bike All Conditions Lube