Hoe repareer ik mijn fiets – Een fiets reparatie, dat kan zeer veel verschillende dingen betekenen. Misschien kun je niet alles zelf aanpakken. Maar zeer veel zaken aan je fiets kun je echt wel zelf repareren. De voordelen die je daarmee haalt;

  • Het scheelt je het nodige geld, een fietsenmaker is niet goedkoop
  • Je kan gelijk weer gebruik maken van je fiets
  • Je hoeft niet met een kapotte fiets te slepen naar de maker

Wat heb je nodig bij de meest voorkomende fietsreparaties;

  • Voor de hand liggend gereedschap, schroevendraaier, sleutels
  • Smeermiddel of iets dat breder inzetbaar is zoals WD-40
  • Een bandenplakset

De meest voorkomende reparaties van een fiets

Welke reparaties je wel en niet zelf kan uitvoeren hangt af van verschillende zaken. Je handigheid en de complexiteit van je fiets en wat er gerepareerd moet worden. Je zal begrijpen dat we je niet iedere mogelijke reparatie kunnen uitleggen. Maar de meest voor de hand liggende zaken, die bespreken we.

  • Banden plakken
  • Vervangen zadel, fietsbel en je lampen
  • Reinigen en smeren van je ketting

Hoe repareer ik mijn fiets – Een band plakken dat kan iedereen

De meest veel voorkomende fiets reparatie is natuurlijk het plakken van een band. Deze klus zou binnen de mogelijkheid moeten liggen van de meeste mensen. Het is aan te raden om altijd een bandenplaksetje bij je te hebben. Of in ieder geval in de schuur te hebben liggen. Een band plakken kan zonder het wiel te verwijderen. Gebruik de ‘lepels’ om de buitenband los te wippen. Draai nu het ventiel los en verwijder de binnenband. Als het goed is heb je deze nu los hangen. Zorg ervoor dat je nu wat lucht pompt in de band. Je kan de klassieke methode gebruiken met een bak water om het lek te vinden. Hou er rekening mee dat een oorzaak voor meerdere lekken kan zorgen. Heb je de lek of lekken gevonden zorg er dan voor dat je een beetje spanning op de band hebt. Dit maakt het makkelijker om de plakker te bevestigen en je voorkomt kreukels. Schuur de plek met het lek zachtjes op en doe er wat lijm op. Verdeel de lijm over het lek zodat de lijmvlek breder is dan de plakker. Plaats de plakker erop en druk en wrijf deze stevig aan met je duimen.

Een fiets repareren kan over veel meer gaan dan alleen je band plakken. Soms bijvoorbeeld zal je toch het wiel moeten verwijderen. Dit kan lastig zijn want je moet dan vaak ook met de rem en de ketting aan de gang.

Je fiets repareren of beter nog deze goed onderhouden

Hoe repareer ik mijn fiets – Een band plakken is eigenlijk een klus die we allemaal zouden moeten kunnen. Toch kan ook deze fiets reparatie je voor de nodige uitdagingen brengen, vooral als de binnenband vervangen moet worden.

Voorkomen is beter dan genezen. Veiligheid voorop, als je niet zeker bent van je klusvaardigheden spreek dan toch een fietsenmaker aan. Een lekke band valt helaas vaak niet te voorkomen. Maar veel andere problemen kun je voor zijn door regelmatig onderhoud aan je fiets te plegen.
WD-40 is vaak een handig middel om in huis te hebben. Ideaal om je ketting mee te reinigen omdat het vet en roest verwijderd. WD-40 biedt speciale sprays aan om je ketting mee in te smeren. Ook het roest van je stuur verwijderen of het losmaken van vastgeroeste bouten en moeren doe je met WD-40.

Een goed onderhouden fiets, vooral de ketting, is een fiets die lang meegaat. Wil je de ketting ontvetten. Spuit deze dan in met WD-40, laat het even intrekken en veeg de ketting af met een oude doek. De ketting weer invetten, dat doe je met de ‘All Conditions Lube’. Deze formule werkt beter dan gewoon vet. Het beschermt namelijk beter en is bestand tegen de meest uiteenlopende situaties. In Nederland is dat geen slecht idee.