Wie houdt er niet van de spanning van fietsen? Maar als het er op aankomt, is het een feit dat niet iedereen zijn of haar fiets onderhoudt op de juiste manier. Toch is het van vitaal belang om regelmatig je fiets te onderhouden om er zeker van te zijn dat de fiets lange tijd meegaat. Hier zijn enkele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden bij het fietsonderhoud.

Regelmatig schoonmaken

Een van de belangrijkste aspecten van fietsonderhoud is om ervoor te zorgen dat de fiets regelmatig wordt schoongemaakt. Het klinkt misschien vervelend, maar het is waar: regelmatig onderhoud zorgt er voor dat je fiets in topconditie is…altijd. Waarom? Omdat vuil en smeer zich vast zetten op het oppervlakte van de fiets wanneer de fiets niet regelmatig schoongemaakt wordt. Dit zal niet alleen het uiterlijk van de fiets aantasten, maar zal in de loop van tijd ook een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van de fiets. Daar komt nog eens bij dat vuil en smeer de fiets ook gevoelig maken voor de plaag van corrosie. Meer weten over roest? Lees dan deze blog. 

Voor het fietsonderhoud heb je geen mooie reinigingskit nodig. Alles wat je nodig hebt zijn een spons en een emmer water met zeep. Hoewel, als je meer in je fiets wilt investeren, is het het waard om de WD-40 Bike Cleaner uit te proberen. Wanneer alle modder van de fiets is verwijderd, spuit je er WD-40 Bike Cleaner op en spoel je de fiets nog eens af met water. Het kan nodig zijn om dit te herhalen bij hardnekkig vuil.

Om de metalen onderdelen van uw fiets te beschermen tegen roest, kun je het beste WD-40 Multi-Use Product gebruiken. Een coating van WD-40 helpt om roest weg te houden.

Banden oppompen

Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de banden van de fiets zijn opgepompt zoals ze zouden moeten zijn. Waarom is dit belangrijk? Omdat het risico op lekke banden aanzienlijk hoger is, wanneer ze slecht opgepompt zijn. Er zijn verschillende manieren om de banden op te pompen. Maar niets werkt zo goed als een staande vloerpomp met drukmeter. Een van de grootste voordelen van het gebruik van zo’n fietspomp is dat je precies kan zien hoeveel lucht er in de band zit. Door ervoor te zorgen dat de banden van je fiets altijd voldoende zijn opgepompt, kun je er zeker van zijn dat de fietsbanden gedurende lange tijd in een bruikbare staat blijven. Hierdoor zul je minder vaak fietsonderhoud moeten plegen.

 

Fietsonderhoud - Een handleiding

Besteed aandacht aan de remmen

Sommige mensen denken dat snelheid alles is wat telt als het gaat om fietsen. Nou, dat is niet het geval, want bij grote snelheid komt er meer verantwoordelijkheid bij kijken: ervoor zorgen dat je de snelheid onder controle hebt. Wat betekent het om je snelheid te controleren? Het betekent dat je er voor moet zorgen dat je kunt stoppen wanneer je maar wilt, ongeacht de snelheid. Daarom is het zo belangrijk dat je tijdens het fietsonderhoud er voor zorgt dat je remmen in topconditie zijn. Het eerste wat je moet is er voor zorgen dat je fiets geen versleten remblokken heeft. Waarom? Nou, dat komt omdat er weinig tot geen verschil zit tussen versleten remblokken en nutteloze remblokken. Als je remblokken versleten zijn, zorg er dan voor je dat deze onmiddellijk vervangt.

Zorg er ook voor dat je remmen goed vastzitten. Dat betekent dat je de remmen strakker moet maken, wanneer de remmen traag zijn geworden. Er zijn een aantal manieren om dat te doen. De eenvoudigste procedure is echter om de stelschroef van de cilinder met de remhendel te verstellen. Vergeet niet dat je remmen in perfecte staat moeten zijn. Je leven hangt ervan af!

De fietsketting

De fietsketting is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de fiets, omdat de prestaties van de fiets er direct van af hangen. Als je fietsketting vies en helemaal ingevet is, dan is het van het grootste belang dat je de ketting ontvet krijgt. Als het aankomt op het ontvetten van je fietsketting, kun je WD-40 Bike Degreaser proberen tijdens het fietsonderhoud. Het enige wat je moet doen is de fietsketting in WD-40 Bike Degreaser te weken. Pak na verloop van tijd een tandenborstel en maak hiermee de fietsketting grond schoon. Dit zorgt ervoor dat al het vuil en gruis tussen de tanden van de fietsketting wordt verwijderd. En… dat is het! Fietskettingen ontvetten was nog nooit zo eenvoudig!

Als je klaar bent met het ontvetten van de fietsketting, is het aan te raden om de fietsketting te voorzien van een laagje smeermiddel. Waarom? Nou, omdat het smeermiddel ervoor zorgt dat de fietsketting soepel loopt tijdens het fietsen. WD-40 heeft een  “All Conditions Lube” , ofwel een kettingsmeermiddel die gebruikt kan worden in natte en droge omstandigheden.