Auto start niet? Meestal ligt het probleem bij de accu en/ of de bougies. De volgende stappen doorloop je altijd als eerste.

De meest voorkomende redenen:

 • Weersomstandigheden
 • De accu
 • De startmotor
 • Bougies
 • Benzinefilter

De eerste stap die je zet is het controleren van je accu en de bougies

 • Controleer de lampjes. Branden deze dan is de accu niet leeg. Wel leeg dan moet de accu opgeladen worden of vervangen.
 • Zowel bij dieselmotoren als bij benzinegebruik kunnen de bougies het probleem zijn. Controleer de bougies op roetaanslag, samensmelten, isolatorbreuk of afzetting.
 • Als het niet aan de accu en de bougies ligt dan kan het zijn dat de startmotor defect is. Geef er een paar tikjes op met een hamer. Start de motor nu wel dan is het probleem de startmotor en moet deze vervangen worden.

De auto start niet, hoe los ik dit op?

Vrijwel  iedereen heeft er weleens mee te maken gehad of gaat ermee te maken krijgen, autopech. Murphy’s law dicteert ook nog eens dat dit vaak op de meest ongelukkige tijdstippen gebeurd. Het is altijd aan te raden om voor veiligheid te kiezen en je auto te laten onderhouden door een vakman. Sommige problemen zijn ook zelf op te lossen. Ook al is de oplossingen niet meer dan een pleister kan het je wel helpen om op tijd op je werk te komen.

We gaan er dan wel vanuit dat je geen monteur bent. In het kort kunnen we stellen dat de meest voorkomende problemen bij een auto die niet start eenvoudig genoeg achterhaald kunnen worden. Het kan je dus de nodige tijd en ellende besparen door de volgende stappen te volgen bij autopech.

Qua gereedschap heb je niet veel bijzonders nodig. Enkele sleutels, een hamer en misschien een schroevendraaier, meer komt er niet bij kijken. Wat echter wel een gouden tip is, is dat je beschikt over een contactspray. Je hoeft hiervoor geen specialistische spullen voor te kopen. Voor een paar euro koop je een busje WD-40. Altijd handig om te hebben in de auto en om meer redenen dan alleen als de auto niet wil starten.

Auto start niet, welk weer is het?.

Achterhalen wat het probleem is bij een auto die niet start dan kun je het beste eerst kijken naar de omstandigheden. Vooral in de winter, in zeer koude periodes, hebben veel auto’s problemen met starten.

Het probleem is dan zo goed als zeker de accu. Dit kan iedere auto gebeuren, vooral als het voor een langere tijd erg koud is. Maar als er sprake is van een ‘zwakke’ accu dan zal je veel eerder deze problemen tegenkomen.

We geven je hier tips om weer onderweg te raken. Toch kan het nodig zijn om een nieuwe accu aan te schaffen.

Hetzelfde kan ook gelden voor het brandstoffilter. Kijk in de handleiding van je auto waar deze zit en hoe je deze kan vervangen. Een klus die je zelf kan doen en die iedere 50.000 kilometer uitgevoerd moet worden.

De bougies of de startmotor, vervangen of niet

Als de brandstoffilter geen problemen geeft en de accu werkende is dan is de volgende stap om te controleren of de startmotor werkt. Het klinkt misschien gek, maar dit doe je met een hamer. Geef er een paar tikken (niet te hard) op en kijk of de motor nu wil starten. Als dit het probleem niet verhelpt dan zit er niks anders op dan deze te vervangen. Ben je een beetje handig dan kun je dit zelf, dit scheelt je wel de nodige kosten.

Maar voordat je hiermee begint controleer je eerst de bougies. Een auto die niet start is vaak het gevolg van een slechte bougie of bougies.

Deze zijn eenvoudig genoeg te vervangen, maar daar heb je natuurlijk niks aan als je auto kapot is en je haast hebt. Verwijder de bougies stuk voor stuk en controleer op de volgende zaken,

 • Roest
 • Samensmelten
 • Isolatorbreuk
 • Afzetting

Als de bougies vies zijn en/ of er is sprake van roest probeer dit dan zo goed mogelijk schoon te maken. Het kan een idee zijn om de bougies en andere elektrische contactpunten in te spuiten met een beetje WD-40.

Zorg dat je WD-40 in de auto hebt liggen

Met een busje WD-40 repareer je geen auto. Maar je verhelpt er wel de nodige problemen mee. Als je auto niet wilt starten, kapot is, dan kun je met WD-40 vaak genoeg repareren om in ieder geval thuis te komen. Tenminste als het aankomt op contactpunten. Maar ook hinderlijke zaken als bouten die niet los willen komen verhelp je eenvoudig met WD-40. Wel handig als je een autoband moet vervangen.