tracking

Hoe stop ik een piepende deur?

Na verloop van tijd beginnen deuren, ramen en luiken nu eenmaal te piepen en te kraken. Vooral bij deuren die vaak worden gebruikt, is dit het geval. En ook al hoor je het irritante geluid telkens weer wanneer je de deur opent of sluit, toch laat je het gebeuren. Maar daar komt vanaf vandaag verandering in. Want met WD-40 Multi-Use Product komt er eindelijk een eind aan die piepende scharnieren van je deur.

Natuurlijk heb je het probleem al snel verholpen door een paar keer te spuiten op de deurscharnieren. Voor de beste behandeling geven we je nu de juiste stappen voor een grondige aanpak van je scharnieren. Zo loop je prettiger de kamer binnen zonder piepende deur. En zelfs voor deuren die niet meer open te krijgen zijn, bieden we de perfecte oplossing.

 

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Demonteer (indien nodig) de deur.

Als de deur na het aanbrengen van het smeermiddel nog steeds piept, raden we aan de deur los te maken voor een grondige behandeling. Open de deur en til deze eventueel samen met iemand uit de scharnieren in de deuropening. Gebruik een koevoet wanneer nodig. Zet de deur voorzichtig tegen de dichtstbijzijnde muur om te voorkomen dat deze per ongeluk omvalt. Beschik je over schragen? Dan kun je de deur daar ook op leggen.

Demonteer de deur

Stap 2: Verwijder stof en vuil

Zodra je de piepende deur ontgrendeld hebt, is het tijd om de scharnieren schoon te maken. Veeg al het stof goed af met een doek. Zorg dat je ook de kleine hoekjes en kiertjes van de scharnieren afstoft. Dit is belangrijk, zo voorkom je ook in de toekomst dat stof en vuil zich gaat ophopen. Vuil wordt gevormd wanneer stof zich blijft ophopen op de olie dat eerder op de scharnieren is aangebracht. Door dit te verwijderen kun je de scharnieren in het vervolg gemakkelijker smeren en zo het piepen van de deurscharnieren stoppen.

De beste manier om dit te doen is om ruime hoeveelheden WD-40 Multi-Use-Product op de scharnieren te spuiten. Het vuil wordt hiermee van alle verborgen delen van de scharnieren verwijderd. 

Heb een doek bij de hand om eventuele druppels op te vangen en gebruik het rode rietje om precies te spuiten en daarmee te voorkomen dat het op nabijgelegen oppervlakken terechtkomt.

Verwijder stof

Stap 3: Smeer de deurscharnieren.

Nu de deurscharnieren schoon en vrij van stof en vuil zijn, kun je beginnen met (her) smeren. Spuit Multi-Use Product in de bovenkant van de scharnieren. Gebruik de Smart Straw of de WD-40 Flexible om nauwkeurig te kunnen richten en te voorkomen dat het smeermiddel overal terecht komt. Veeg al het overtollige smeermiddel af met een doek. Ga zorgvuldig te werk en voorkom spetters of vlekjes op de muur. Voer deze handeling uit voor zowel de bovenste als de onderste scharnieren. Beschikt jouw deuropening over scharnieren in het midden? Voer hier dan ook dezelfde handeling uit.

 

Smeer de deurscharnieren

Stap 4: Monteer de deur.

Nu de scharnieren schoon én gesmeerd zijn, kun je de deur weer terug op z’n plek zetten. Til hiervoor de deur op en monteer de bovenste scharnieren (bevestigd aan de deur) en de onderste scharnieren (bevestigd aan het deurkozijn). Komt er nog overtollig smeermiddel van de scharnieren? Veeg dit dan af met een doek. Is de deur weer bevestigd? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk al merken dat er geen piepende of krakende geluiden meer te horen zijn.

Monteer de deur

Stap 5: Controleer de deur.

Check of het piepende geluid daadwerkelijk is verdwenen door de deur volledig te openen en te sluiten. Herhaal dit eventueel een keer. Zo zie én hoor je maar, het is een kleine moeite en je krijgt er een hoop rust en stilte voor terug. Nu weet je precies wat je te doen staat als er in de toekomst weer een deur in huis begint te piepen of kraken.

Controleer de deur

Open en sluit je deur in alle stilte!

Zijn de deuren niet te verwijderen uit de scharnieren? Dan blijven de stappen nagenoeg hetzelfde. Je kunt het smeermiddel rechtstreeks op de scharnieren spuiten. Eventueel kun je de scharnieren zelf verwijderen uit het deurkozijn, maar dit betreft een iets intensievere klus. Heb je zelf nog handige tips om het piepende geluid van een deur te stoppen? Deel ze dan op onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company