tracking

Hoe moet ik mijn reiskoffer repareren?

Of je nu vaak reist voor zakelijke doeleinden of regelmatig op reis gaat naar een heerlijke vakantiebestemming, een goede reis begint met de juiste voorbereiding. Vooral als je veel met het vliegtuig reist, is een stevige reiskoffer van essentieel belang. Want juist op het vliegveld en in het bagageruim van het vliegtuig heeft een reiskoffer flink wat te verduren. Zelfs de sterkste koffers kunnen na verloop van tijd sporen van mankementen vertonen. Wat dacht je van kapotte zwenkwieltjes of een bekraste, ingedeukte behuizing? En omdat een goede reiskoffer al duur genoeg is, is repareren natuurlijk vele malen voordeliger en interessanter dan het aanschaffen van een nieuwe koffer.

Heb extra veel reisplezier door jouw koffer goed te onderhouden.

Wij hebben een drietal tips voor je op een rij gezet, zodat je jouw reiskoffer makkelijk en snel kunt repareren. Allemaal voor een langere levensduur van het product en extra veel reisplezier. Zorg jij voor je reiskoffer, dan zorgt de reiskoffer dat jouw bagage veilig en wel aankomt.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Repareer oneffenheden.

Bij reiskoffers waarvan de behuizing bestaat uit hard materiaal (zoals kunststof), komt het regelmatig voor dat er bij aankomst deuken of hobbels in zitten. Dit komt meestal door grof gebruik tijdens het transport in onder meer het vliegtuig, de trein of de auto. Gelukkig bestaat er een effectief trucje om dit te repareren. Wat moet je doen? 

  • Open de koffer
  • Gebruik een föhn om de binnenkant van het ingedeukte of hobbelige gedeelte te verwarmen. 
  • Beweeg de föhn zo’n 10 minuten over het beschadigde oppervlak.

Dankzij de hitte herstelt de vorm van de koffer zich.

Lukt het niet met een föhn? Gebruik dan een stuk hout en een hamer. Tik zachtjes tegen het houten blokje. De hobbel of deuk zou nu gemakkelijk moeten herstellen. Wees echter zorgvuldig en geduldig om verdere schade te voorkomen.

Oneffenheden repareren

Stap 2: Repareer de zwenkwielen.

Het kan zomaar gebeuren dat de zwenkwielen van de reiskoffer op den duur niet meer goed rollen. Zodra je merkt dat een wieltje niet meer goed draait of om z’n as draait, wordt het tijd om dit te repareren. Wacht er niet te lang mee. Lopen met een reiskoffer waarvan de wieltjes al stroef draaien, kan ervoor zorgen dat het draaiende mechanisme geforceerd wordt en dan ben je verder van huis.

Voordat je alles uit elkaar haalt, dien je de wielen eerst goed schoon te maken en te smeren. Zuig al het vuil en stof op dat tussen de wielen zit. Reinig vervolgens de wielen met een beetje zeepsop en een spons. Uiteindelijk droog je alles goed af met een droge doek. Tot slot smeer je het draaimechanisme met Hoogwaardige Siliconenspray, ideaal voor kunststof- en rubberen onderdelen. Roteer de wieltjes een paar keer om ervoor te zorgen dat het smeermiddel goed verspreid wordt.

Zwenkwielen repareren

Stap 3: Demonteer (indien nodig) de zwenkwielen.

Heeft het smeren niet geholpen? Verwijder dan het zwenkwiel door deze eerst los te schroeven uit de behuizing. Maak vervolgens het wiel en de steun los van de koffer met een schroevendraaier.

Is het wiel té erg beschadigd? Raadpleeg dan het merk van de reiskoffer en vraag hoe je aan een nieuwe kunt komen.

Is het wiel nog intact? Check dan waar het vastlopen door wordt veroorzaakt. Misschien valt het al te repareren door de lager te smeren met een vet. Gebruik in dat geval Hoogwaardig Wit Lithiumspuitvet. Veeg het overtollige vet weg met een oude doek en draai het wiel, zodat de spray wordt verdeeld over de complete lager. 

Demonteer de zwenkwielen

Stap 4: Repareer de telescoopsteel.

De laatste tip om jouw reiskoffer te repareren! Je kent het vast wel: de telescopische trekstang die zeer lastig in en uit de koffer schuift. Om te voorkomen dat de steel vastloopt, hoef je alleen maar een smeermiddel in de telescopische trekstang te spuiten. Je kan hiervoor onze Multi-Use Product of Siliconenspray gebruiken. Schuif de trekstang een aantal keer omhoog en omlaag (of in en uit) zodat het smeermiddel zich overal goed kan verspreiden. Veeg het overtollige smeermiddel weg en als het goed is, werkt het allemaal weer lekker soepel.

Telescoopsteel repareren

Je reis loopt weer op rolletjes!

Houd in het achterhoofd dat voorkomen altijd beter is dan repareren. De beste tip is om je reiskoffer met beleid te gebruiken. Vermijd bijvoorbeeld het naar beneden rollen van de trap of het rollen over grind. De wielen kunnen namelijk uitlijnen of gewoon vervormen door de klappen die het te verduren krijgt. Til de koffer daarom het liefst op. Ook is het bij tillen altijd wijs om het handvat te gebruiken in plaats van de telescoopsteel. Heb je zelf nog handige tips voor het repareren van jouw reiskoffer? Deel ze dan gerust op onze facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company