Kalkaanslag verwijderen is een lastige klus. Of het nou is in de keuken of in de badkamer het einddoel is altijd hetzelfde. De aanslag zo snel mogelijk en als het enigszins kan blijvend verwijderen. Echt blijvend zal je kalkaanslag nooit verwijderen. Maar, met een beetje hulp van de juiste middelen kun je het wel voor een lange periode schoonhouden. De vraag, ‘hoe verwijder ik kalkaanslag’, moet opgevolgd worden met hoe je dit voorkomt.  Voordat we uitleggen hoe we kalkaanslag kunnen verwijderen is het van belang om erachter te komen wat het is en hoe het wordt ontstaan. In water zitten mineralen zoals Calcium en Magnesium en deze mineralen zorgen dus voor kalkaanslag. Als oppervlakken  zoals tegels, kranen, douchekoppen nat worden en het water opdroogt dan blijft er kalk en magnesium achter.  Deze resten zou je scheikundig gezien met een “zuur” kunnen verwijderen. We leggen in deze blog uit hoe je kalkaanslag kunt verwijderen en voorkomen door middel van  een paar huishoudelijke middeltjes.

Kalkaanslag verwijderen

Simpelweg schrobben. Er zijn voldoende middelen op de markt die specifiek gericht zijn op het verwijderen van kalk. Dit zijn vaak sterk bijtende middelen. Let op het milieu, jezelf en de ondergrond waarop je dit gebruikt.

Kalkaanslag voorkomen

Urenlang schrobben om kalkaanslag te verwijderen is niet een klus waar veel mensen op zitten te wachten. Je kan het voorkomen, of in ieder geval een stuk makkelijker maken, door voorzorgsmaatregelen te treffen. Hiervoor heb je een pluisvrije doek en WD-40 nodig. Inspuiten en even laten intrekken. Simpelweg afnemen met de pluisvrije doek. De beschermende laag die achterblijft voorkomt of bemoeilijkt de toename van kalk.

Hoe verwijder ik kalkaanslag?

De mouwen opstropen en aanpakken dat hoort bij het kalkaanslag verwijderen. Gelukkig heb je je keuze aan zeer veel verschillende middelen om deze klus mee aan te gaan. Dat je hierbij goed de instructies volgt van het middel dat je gebruikt kunnen we niet genoeg benadrukken. Daarnaast moet je goed opletten op welk oppervlakte je welk antikalk gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld badkamers en keukens met daarin natuursteen; deze wil je natuurlijk niet beschadigen.

Natuurlijke sappen van bepaalde vruchten kunnen een goed alternatief zijn om te gebruiken. Citroensap wordt vaak gebruikt op spiegels. Het is ideaal voor oppervlaktes waar ook eten op bereid wordt.

Naast citroensap wordt ook vaak schoonmaakazijn gebruikt om bijvoorbeeld douchekoppen en filters in kranen kalkvrij te maken. Let wel op  dat  je niet het chroom van de kraan of de douchekop aanraakt met het azijn, dit veroorzaakt namelijk vlekken die je  niet meer wegkrijgt.

Voor alle tips geldt: zorg ervoor dat je stevige rubberen of latex handschoenen draagt en dat je ieder oppervlakte goed afspoelt.

Hoe voorkom ik kalkaanslag?

De noodzaak om kalkaanslag te verwijderen zal nooit helemaal verdwijnen. In Nederland hebben we doorgaans te maken met hard water, dus veel kalk. Er zijn echter de nodige tips die je kunt volgen om hier zo min mogelijk last van te hebben.

Tip 1: Laat vocht niet opdrogen. Of je nu je ramen aan het lappen bent of je badkamer aan het poetsen, opdrogend water laat nou eenmaal kalkvlekken achter. Gelijk alles drogen als je klaar bent met poetsen voorkomt dit.  Extra tip, was je ramen in de ochtend of avond om de zon te voorkomen.

Tip 2: Een simpele zoekopdracht op het internet laat je snel zien hoe het zit met de waterhardheid in Nederland. Hoe hoger het hardheidsniveau des te meer kalk. Tegenwoordig heb je de keuze voor de meest uiteenlopende waterontharders. Een apparaat als dit voorkomt de nodige kalkaanslag wat machines zoals je koffiezetter en wasmachine ook ten goede komt.

Tip 3: WD-40. Dit middel is een stuk goedkoper dan een waterontharder en kan even effectief zijn in het kalkvrij houden van je badkamer. Let wel op, je mag het niet gebruiken op oppervlaktes waar je ook eten op bereid. In je badkamer is het echter ideaal!

Na het verwijderen van de kalkaanslag en als de muren droog zijn, spuit dan royaal WD-40 Multi-use Product op de oppervlakken. Wacht heel even zodat het middel de kans krijgt zich te hechten aan de muur. Nu pak je de pluisvrije doek en kun je het overtollige WD-40 wegvegen. De beschermende laag die achterblijft vermindert en, tot bepaalde mate, voorkomt kalkaanslag in de toekomst.