Zondag is het de dag van de rits! Met meer dan 2000 toepassingen kan WD-40 op heel veel manieren gebruikt worden, ook voor het smeren een rits! Bekijk deze handige mogelijkheden van WD-40.

Dagelijks maken we veel gebruik van ritsen: jassen, handtassen, rugzakken, tenten, jeans.. ga zo maar door, ze zijn bijna overal! Maar hoe kun je een rits nu goed onderhouden? We geven enkele tips om ritsen goed smeren.

Hoe werkt een rits?

Voordat we uit gaan leggen hoe je een rits kunt smeren is het handig om te weten hoe het mechanisme van de rits werkt.

Een rits bestaat uit twee rijen met metalen tanden. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper, deze zorgt ervoor dat de twee rits helften aan elkaar blijven zitten.

In onderstaand filmpje wordt de werking van de rits geïllustreerd.

via GIPHY

Door het vaak openen en sluiten van een rits zal deze neigen uit te zetten, het openen en sluiten van de rits zal hierdoor moeilijker worden. Er wordt aangeraden om smeermiddelen of doordringende olie, zoals de Multi-Use Spray van WD-40 hiervoor te gebruiken.

Welke ritsen kunnen er gesmeerd worden?

WD-40 smeert de ritsen van grasvangzakken voor de grasmaaier, bagageritsen, ritsen van cabriohoezen, risten van een wetsuit en ritsen van een golftas. Naast deze toepassingen smeert WD-40 nog meer ritsen van producten als laarzen, bowlingtassen en sporttassen.

Gebruik je een rits langere tijd niet in vochtige omstandigheden?

Bij vochtige omstandigheden kun je WD-40 droogsmeerspray gebruiken voor extra langdurige smering. Deze spray laat een laagje achter die ervoor zorgt dat er minder snel vuil en stof wordt aangetrokken. De WD-40 droogsmeerspray laat geen resten achter en is daardoor beter voor de toepassing op ritsen.

Meer informatie over de WD-40 droogsmeerspray