Een vastzittende rits kan zeer vervelend zijn. Of het nu gaat om een broek, jas of ander kledingstuk als er een rits in zit kan deze vast komen te zitten. Hoe ga je deze its dan losmaken? Als er sprake is van roest of lichte slijtage dan kun je een vastzittende rits vaak verhelpen met een beetje WD-40 Multi-Use-Product.

Volg onderstaande stappen om je rits los te maken.

  1. Spuit een beetje WD-40 op de ritssluiting.
  2. Gebruik de Smart-Straw om nauwkeurig te spuiten
  3. Laat het vervolgens even intrekken. Pas op dat je niet morst!
  4. Heb je het een tijdje laten intrekken, beweeg dan voorzichtig de rits op en neer totdat dit soepel gaat.
  5. Voilà, de vastzittende rits is weer gemaakt!
  6. Krijg je een beetje WD-40 multispray op het textiel? Geen nood, met een beetje warm water poets je dat eruit of je doet het daarna nog in de wasmachine.

Help, mijn rits zit vast! Wat nu?

Ok, we hebben allemaal wel eens meegemaakt dat er een stukje stof tussen de ritssluiting kwam. De oplossing hiervoor is simpelweg zo voorzichtig mogelijk de rits loswikken. Meestal gaat dit goed, maar soms gaat dit een stuk moeilijker.

Dit lijkt misschien de meest voor de hand liggende reden voor vastzittende ritsen. Vooral als je kinderen hebt. Toch is dat in de praktijk anders.

De meest voorkomende redenen voor een rits die vast zit is roest en slijtage door veelvuldig gebruik. De voor de hand liggende vraag is dan eigenlijk, hoe werkt een rits? Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat het mechanisme van twee rijen aan tanden. Aan de onderzijde van beide rijen zit een stop. Wat veel mensen niet weten is dat ieder tandje een puntje en gaatje hebben respectievelijk aan de boven en onderzijde. Door veel gebruik, oxidatie of andere omstandigheden kan dit onderdeel een verminderde werking kennen.

Hoe kan ik mijn rits losmaken met WD-40

Je krijgt je vastzittende rits los met behulp van WD-40  Multi-Use Product natuurlijk. Je zou uiteraard ook andere smeermiddelen kunnen gebruiken, maar pas wel op dat deze niet schadelijk zijn voor de omringende stof. Daarnaast heeft WD-40 Smart-Straw een bijkomend voordeel, namelijk een vastzittend rietje die je nu nooit meer kwijt raakt! Ook biedt de Smart Straw kop de nodige flexibiliteit. Met dit zeer handige ‘tuitje’ kun je precies het product op de rits spuiten. Dit voorkomt niet alleen onnodige vlekken, maar maakt het smeren een stuk efficiënter.

Dat de rits niet meer open gaat is zo gauw verholpen. De ontvettende werking maakt het mechanisme soepeler en de antiroestwerking verhelpt en voorkomt roest.
WD-40 kun je voor de meest uiteenlopende ritsen gebruiken. Ideaal voor bij je tent, vis-tas, laarzen of bijvoorbeeld je wetsuit. Een kapotte of vastzittende rits is nu verleden tijd!

Lees hier nog meer handige tips en trucs.