Hoe onderhoud ik mijn caravan? Een vraag die zeker niet eenduidig te beantwoorden is en de nodige aandacht verdient. Veiligheid is bovenal het belangrijkste. Er moet dus een onderscheid gemaakt worden in wat je zelf kan doen en wat je moet laten uitbesteden.

Laat jouw caravan om het jaar door een gecertificeerde garage controleren als de onderhoud van je caravan groot is.

Zaken die je zelf voordat je op vakantie gaat moet checken zijn:

  • Controleer eerst de spanning van de banden. Ook al zijn ze goed door de keuring gekomen kan de spanning verminderd zijn als de caravan langere tijd stil heeft gestaan.
  • Doen alle lichten het nog? Een defect remlicht kan door iets anders veroorzaakt worden dan een kapot lampje. Check dus de lichten. Komt u een probleem tegen kijk dan ook of het aan de bekabeling ligt.
  • Controleer alle elementen van je caravan, vooral de zaken zoals vensters die los kunnen komen. De rubbers van de ramen ook meenemen. Zo voorkom je vervelende situaties door bijvoorbeeld inregenen.
  • Heeft jouw caravan lang stilgestaan, neem hem dan eerst mee voor een proefrit. Zo ontdek je tijdig mogelijke mankementen en kun je weer wennen aan rijden met een caravan.
  • Neem een busje WD-40 mee. Dit is toe te passen voor de meest uiteenlopende zaken. Altijd handig om bij je te hebben dus.

Caravan schoonmaken

Een caravan goed onderhouden begint bij een goede garage. Tenslotte wil je  zeker zijn dat je veilig de weg opgaat! Dat betekent niet dat je zelf niks hoeft te doen. Er zijn genoeg taken die je kan uitvoeren om jouw caravan te onderhouden. Een comfortabele reis en een fijne vakantie begint door het schoonmaken van jouw caravan.
Vaak staan caravans een tijd stil voordat ze weer gebruikt worden. Het is sowieso een goed idee om de mouwen te stropen en het mobiele vakantiehuis een stevige beurt te geven. Niet alleen voor een frisse omgeving.
Als je de caravan schoon hebt kun je gelijk goed zien of er nog overige reparaties verricht moeten worden. Of overige zaken waar je rekening mee moet houden als je je caravan gaat onderhouden.

Het onderhoud van jouw caravan, waar let je op?

De volgende gereedschappen raden wij aan, niet alleen om je caravan mee te onderhouden, maar ook om mee te nemen op vakantie voor het geval dat.

  • Een set schroevendraaiers, sleutels en inbussleutels
  • Een vervangend wiel en lampjes voor de verschillende lichten
  • WD-40
  • Overige zaken die specifiek tot jouw caravan behoren

Als je klaar bent met het grote schoonmaakwerk is het tijd om de caravan te controleren. Bij caravan onderhoud hoort het checken of er sprake is van schimmel in de caravan ook bij. Heb je schimmel gevonden? Dan moet je dit gelijk aanpakken. Er zijn genoeg schimmeldodende middelen op de markt die schimmel aanpakken. Echter, het is nog meer van belang dat je de bron van de schimmel achterhaalt, zodat schimmel in de toekomst voorkomen wordt.

Ramen en vensters zijn perfecte plekken voor schimmels om te groeien. Als er sprake is van een rubberen zegel om het glaswerk of in de kozijnen, is het advies om deze dan goed te controleren. Het is aan te raden om het rubber te behandelen met WD-40. Eerst op een doekje spuiten en vervolgens goed poetsen, dit voorkomt uitdrogen. Als rubber namelijk oud wordt of uitdroogt dan kan het poreus worden. Het zal dan gaan lekken en tochten. Als dit al het geval is dan zul je de rubbers toch moeten vervangen aangezien het onderhouden van de caravan niet meer zal helpen.

Heb je een gasstel in de caravan? Controleer dan ook de leiding. Er zit een datum op geprint en het is om voor de hand liggende redenen belangrijk dat deze in goede conditie is.
Ben je je caravan aan het onderhouden dan kun je WD-40 natuurlijk ook gebruiken voor het smeren van (piepende) scharnieren.

Samen met WD-40 gerust op vakantie

WD-40 komt niet alleen goed te pas als je de caravan aan het onderhouden bent. WD-40 kun je ook gebruiken om kalkaanslag te voorkomen, de trekhaak schoon te maken en om hardnekkige vetvlekken, krijt of zelfs teer mee te verwijderen. Er zijn zo veel verschillende toepassingen, ze zijn werkelijk te breed om allemaal op te noemen. Maar een busje kost je maar een paar euro en er is altijd wel makkelijk een plekje voor te vinden in je caravan!

Of je nu je caravan gaat onderhouden of een vetvlek uit je broek wilt halen, je bereikt het met dit wondermiddel.

Ga je op vakantie? Neem dan altijd een busje WD-40 mee om relaxed de vakantie door te komen.