tracking

Hoe kan ik mijn tuingereedschap schoonmaken en onderhouden?

Tuingereedschap wordt met name in de lente- en zomermaanden veel gebruikt. Het is dan ook erg belangrijk om het tuingereedschap goed te onderhouden en schoon te maken. Vooral wanneer je het gaat opbergen voor de wintertijd. De levensduur van je tuingereedschap wordt verlengd door het onderhouden en schoonmaken ervan. Hierdoor heb je er natuurlijk langer plezier van. 

Bij het onderhouden van je tuingereedschap kun je denken aan het desinfecteren, slijpen en smeren van je gereedschap. Maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Dat lees je in onderstaande stappen. Wanneer je deze stap voor stap uitvoert zal je veel langer plezier hebben van je gereedschap.

Dingen die ik nodig heb

 • Veiligheidsuitrusting: veiligheidsbril en handschoenen

 • Wetsteen

 • Staalwol

 • Staalborstel

 • Schuurpapier met gemiddelde korrel

 • Lijnolie

 • ontsmettingsalcohol

 • Oude doek

 • Sopje

 • WD-40 Multi-Use Product

Stap 1: Maak het tuingereedschap schoon.

Begin met het verwijderen van al het opgehoopte vuil (bijv. Sapresten, grond, planten etc.). Vuil trekt vocht aan en houdt het vast. Wanneer er vuil achterblijft op je gereedschap zal je gereedschap snel gaan roesten. Heb je gereedschap met bewegende onderdelen? Haal deze dan eerst uit elkaar voordat je ze gaat schoonmaken. Bij het schoonmaken van je tuingereedschap gebruik je een sopje. Wanneer er hardnekkige vlekken op je gereedschap zitten gebruik je WD-40 Multi-Use Product of onze Specialist Universele Reinigingsspray. Met deze producten kun je hardnekkig vuil verwijderen zonder resten achter te laten. Zorg ervoor, zodra je klaar bent met het schoonmaken, dat je het gereedschap goed afdroogt om vochtophoping en dus roest te voorkomen.

Verschillende tuingereedschap

Stap 2: Verwijder roest van je tuingereedschap.

Wanneer je de meest hardnekkige vlekken en het vuil hebt verwijderd ga je verder met het verwijderen van roest. Schrob alle metalen oppervlakken met een staalborstel. Blijft er toch nog roest zitten, gebruik een staalwol om hardnekkigere roest te verwijderen. Wanneer ook dit niet lukt laat je het gereedschap een nacht weken in een mengsel van azijn en water.

Roestige tuingereedschap

Stap 3: Slijp de messen.

Slijp de messen zodra ze zijn schoongemaakt. Voordat je dit doet is het wel belangrijk dat je eerst de bramen van de messen verwijdert. Daarna ga je de messen slijpen. Let hierbij op dat je tijdens het slijpen zoveel mogelijk de oorspronkelijke hoek behoudt. Gebruik een wetsteen om snoeischaren weer scherp te maken. Wrijf met de schuine kant van het blad tegen de wetsteen. Dit doe je met een gebogen beweging richting de steen. Het is belangrijk om aan het einde van elk seizoen gereedschappen te slijpen om de levensduur ervan te verlengen. 

Messen slijpen

Stap 4: Desinfecteer je tuingereedschap.

Zodra je gereedschap is schoongemaakt en geslepen is het belangrijk dat je ze desinfecteert. Hierdoor voorkom je de overdracht van plantenziekten. Voor het desinfecteren gebruik je ontsmettingsalcohol. Doe wat ontsmettingsalcohol op een vochtige doek en wrijf hiermee over het gereedschap. Herhaal deze stap na elk gebruik.

Desinfecteren van je tuingereedschap

Stap 5: Onderhoud de houten handvatten van je gereedschap.

Vergeet niet de houten handvatten van je tuingereedschap te onderhouden en schoon te maken. Schuur de houten handvatten met schuurpapier met een gemiddelde korrel. Hierdoor verwijder je splinters en de versleten afwerking. Wanneer je hiermee klaar bent veeg je de handvatten schoon met een oude doek om schuurresten te verwijderen. Daarna breng je wat lijnolie aan op de houten handvatten om deze te voeden en te beschermen.

Houten handvaten

Stap 6: Smeer het tuingereedschap.

Dit is een van de belangrijkste stappen als het gaat om het reinigen van tuingereedschap en het beschermen tegen vocht, roest en corrosie. Gebruik hiervoor Multi-Use Product. Met dit smeermiddel verleng je de levensduur van je tuingereedschap en het zorgt keer op keer voor de beste prestaties. Het beschermt tuingereedschap het hele jaar door tegen roest en corrosie.

Beschermen van tuingereedschap

Zorg het hele jaar door voor je tuingereedschap.

Na het schoonmaken en onderhouden van je tuingereedschap ziet het er weer als nieuw uit.

Hier zijn nog enkele preventieve onderhoudstips om je tuingereedschap voor lange tijd in goede staat te houden:

 • Spoel al de achtergebleven modder van je tuingereedschap af met een tuinslang. Dit herhaal je elke keer na het gebruiken van het gereedschap. Natte grond die zich vastklampt aan gereedschap is een van de belangrijkste oorzaken van roest op tuingereedschap.
 • Gebruik daarnaast een schrobborstel om hardnekkig vuil snel te verwijderen. Je kunt ook verfverdunner gebruiken om het vuil te verwijderen.
 • Daarna gebruik je een doek om het gereedschap af te drogen voordat je het opbergt. Je kunt het gereedschap ook laten drogen door het in de zon te leggen.
 • Voor het opbergen van het gereedschap is het belangrijk dat je jouw gereedschap niet op de werkbank legt, maar het ophangt.
 • Wil je jouw gereedschap ook nog beschermen tegen roest en corrosie? Breng dan regelmatig wat WD-40 Multi-Use Product aan op het gereedschap.

Met al deze maatregelen zijn we ervan overtuigd dat jouw tuingereedschap een langere levensduur heeft. Je zult het dus nog jaren met plezier kunnen gebruiken. Ben je ook benieuwd hoe je de tuinsproeier kunt schoonmaken? Lees dan deze how-to.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company