tracking

Hoe verwijder ik roest van een ijzeren poort?

Zelfs als een ijzeren poort wordt beschermd door een verflaag, vindt vocht uiteindelijk zijn weg naar binnen. Dit gebeurt door de scheuren in de verf die worden veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van het metaal op warme en koude dagen, maar ook door delen die onderhevig zijn aan contact en wrijving. Roest kan hierdoor worden gevormd. Ook op gloednieuwe poorten kan corrosie voorkomen. Dit zie je vaak terug bij decoratieve elementen op de poort. In dit soort gevallen kan de verflaag en verzinking de poort niet beschermen. Daarom is het belangrijk om de roest van ijzeren poorten volledig te verwijderen. Vervolgens kan je de poort beschermen met een antivriesmiddel en een extra verf- of beitslaag.

Dingen die ik nodig heb

 • Staalborstel

 • WD-40 Multi-Use Product

 • Schuurpapier

 • Doek

 • Boor uitgerust met een roterende borstel

 • Flessenborstel

 • Afbijtmiddel

 • Kwast

 • Plamuurmes

 • Schraper

 • Gasbrander

Stap 1: Controleer de omvang van de roest.

Om te bepalen welke werkzaamheden het ijzeren hek nodig heeft, moet je eerst de mate van de roest onderzoeken. Hierin zijn drie niveau’s:

 1. Er verschijnen wat roestige plekken die de verf optillen;
 2. Grote stukken roest waarbij de verf weg/afgebladderd is;
 3. Het oppervlak van de poort is nagenoeg geheel bedekt met roest en metalen schilfers laten los. 

Na het bepalen van het niveau kun je verder naar de volgende stap:

 • Niveau 1: stap 2
 • Niveau 2: stap 3
 • Niveau 3: stap 4
Verschillende fases

Stap 2: Roest verwijderen van enkele roestige plekken.

Als er slechts enkele roestplekken aanwezig zijn, kun je dit relatief eenvoudig oplossen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is herstellen van de door roest aangetaste delen. Wrijf met een staalborstel krachtig over de roestige delen. Reinig vervolgens het oppervlak grondig met schuurpapier met een gemiddelde korrel (nr. 240-280). Als je de poort hebt behandeld veeg je het stof weg. De beste manier om deze stap te reinigen is door wat WD-40 Multi-Use Product te spuiten op het oppervlak en hier vervolgens een doek overheen te halen.

Verwijderen met schuurpapier

Stap 3: Verwijder grote stukken roest waarbij de verf weg/afgebladderd is.

In het geval van grote roestplekken is het niet voldoende met een staalborstel over de poort te gaan. Gebruik een boormachine met een roterende borstel. Kies, afhankelijk van dekvorm van het gebied waar je moet werken, de borstel met de meest geschikte vorm en maat: schijfvormig, omvorming, rond. Het is het beste om een gemiddelde werksnelheid te gebruiken zodat de boor gemakkelijk te bedienen is en je gevaarlijke situaties vermijdt. Naast de roest is het belangrijk dat enkele centimeters verf verwijderd wordt van de niet-roestige delen. Gebruik hiervoor een borstel met een kleine diameter voor kleine details en smalle oppervlakken. Vervolgens ga je met een schuurpapier over de gebieden die zijn behandeld met de boormachine, maak je het oppervlak schoon en spuit hier Multi-Use Product op, wat je vervolgens uitwrijft  met een doek.

Grote oppervlakken verwijderen

Stap 4: De gehele poort roest vrij maken.

Dit is ongetwijfeld de meest ernstige situatie. Je zult veel werk moeten verzetten om de roest en de verf te verwijderen. Om te beginnen kun je het beste de grote gebieden roest en de metaalschilfers verwijderen met een roterende borstel. Het is raadzaam om te overwegen alle oude verf mechanisch te verwijderen. Dit duurt langer, maar zorgt uiteindelijk wel voor het beste resultaat. Vervolgens kan de roest en verf die nog aanwezig zijn het beste mechanisch verwijderd worden. Het is belangrijk dat je de verf goed verwijdert omdat tijdens het overschilderen van de poort een schoon oppervlak meer bescherming biedt.

Geheel roest vrij maken.

Stap 5: Roest verwijderen met een stripper.

Borstel het hele oppervlak met een semi-vloeibaar verfafbijtmiddel voor metaal. Gebruik hierbij handschoenen, een veiligheidsbril en een masker want dit is een bijtend product. Wacht een paar minuten totdat het verfafbijtmiddel de verf heeft losgemaakt en werk vervolgens met een plamuurmes, schraper, borstel en schuurpapier om alle verf te verwijderen. Ga dan verder met een boor met een roterende borstel. Werk de poort af met Multi-Use Product en wrijf er met een doek over.

Met een stripper verwijderen

Stap 6: Verwijder roest met hete lucht of een vlam.

Verwarm kleine metalen delen van het te strippen oppervlak met een heteluchtpistool (ongeveer 600 °C) of de vlam van een gasbrander op korte afstand van het oppervlak. Wanneer de verf loslaat en krult verwijder je dit met een plamuurmes en een staalborstel. Dit werk brengt risico’s met zich mee, dus wees voorzichtig en houd kinderen en dieren uit de buurt. Als er geen roest of verf meer op het metalen oppervlak zit maak het dan schoon zoals in bovenstaande stappen beschreven.

Nu is je poort klaar voor de allerlaatste stap: het volledig beschermen tegen corrosie/roest. Hoe je dat doet, lees je in onze andere How To: het beschermen van je ijzeren poort.

Verwijder met hete lucht of een vlam.

Je poort ziet er weer uit als nieuw!

Hoeveel roest er ook op je poort zit, je kunt het altijd verwijderen. Door bovenstaande stappen te volgen kan je zelf roest van je poort verwijderen en met een nieuw likje verf ziet je poort er weer uit als nieuw. Heb jij zelf nog handige tips om roest van een metalen poort te verwijderen? Deel ze dan onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome. 

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company