tracking

Hoe onderhoud ik elektrische verbindingen?

In je huis vind je verschillende elektrische verbindingen. Denk hierbij aan geleiders, stekkers, stroomonderbrekers, bedieningselementen en stopcontacten. Deze onderdelen zijn verbonden met een klem, schuif, vergrendeling of snelkoppeling.

De meeste elektrische verbindingen zitten in de muur. Hierdoor kan het beïnvloed worden door stof of vocht in het metselwerk. Dit kan leiden tot een stroomstoring. Voordat je elektrische verbindingen gaat reinigen is het belangrijk dat je eerst de hoofdschakelaar en de schakelaar op de meter loskoppelt.

Let op: Voor bepaalde werkzaamheden is het verstandig om een geautoriseerde technicus in te schakelen. Aangezien je met elektrische componenten werkt is het van groot belang om zeer voorzichtig te werk te gaan.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Onderhouden van een stopcontact en schakelaar.

Als een stopcontact of schakelaar niet goed werkt moet je deze demonteren en controleren. Alle kabels die losgekoppeld zijn moeten opnieuw worden aangesloten. Klemmen en elektrische verbindingen kan je behandelen met WD-40 Specialist Snelwerkende Contactspray. De spray zorgt ervoor dat stof en vocht verwijderd wordt. 

Elektrische verbindingen onderhouden

Stap 2: Het onderhouden van verbindingsdozen.

Verbindingsdozen bevatten bundels geleiders die met elkaar verbonden worden door dopmoeren. 

Werkt een elektrische verbinding, zoals een stopcontact of lichtpunt niet? Controleer dan of het probleem niet van de elektrische verbinding zelf komt. Daarna controleer je of de klemmen goed zijn aangesloten. Als deze niet goed zijn aangesloten maak je de klemmen los en herstel je de verbinding door Specialist Snelwerkende Contactspray aan te brengen. 

De spray reinigt de contacten. Je kunt de spray ook aanbrengen op alle andere onderdelen die in de verbindingsdoos zitten.

Elektrische verbindingen onderhouden

Stap 3: Het reinigen van hoofdschakelaars en stroomonderbrekers.

Deze stap kun je het beste door een technicus laten uitvoeren. Het verwijderen en monteren van bedieningselementen kan namelijk lastig zijn voor iemand zonder ervaring. Bekijk de situatie en pas de gebruikelijke behandeling toe met Specialist Snelwerkende Contactspray. 

Onderhouden hoofdschakelaar

Stap 4: Diverse soorten elektrische apparatuur onderhouden.

Alle huishoudelijke apparaten en elektrisch gereedschap hebben ook elektrische verbindingen. De aansluiting hiervan is te vinden in het apparaat. Om hier bij te komen moet de behuizing worden geopend. Voordat je dit doet moet je rekening houden met de garantie van het apparaat. Heb je nog garantie op het apparaat dan is het verstandig om het onderhoud uit te laten voeren door een gekwalificeerde technicus.

Apparatuur onderhouden

Stap 5: Het behandelen van elektrische verbindingen van auto's en motorfietsen.

De elektrische verbindingen van auto’s en motorfietsen komen vaak in aanraking met water en andere stoffen. Wanneer er een storing is kun je dit controleren met een tester. Sluit losgelaten kabels opnieuw aan en behandel dit nauwkeurig met Specialist Snelwerkende Contactspray. De spray dringt tot moeilijk bereikbare plaatsen door, droogt snel en laat geen vuil achter. De spray herstelt de elektrische geleidbaarheid en vermijd kortsluiting.

Het behandelen van auto of motorfiets

Nu zijn je elektrische verbindingen weer goed onderhouden.

Nu je alle elektrische verbindingen hebt onderhouden, heb je weer jaren plezier van de elektriciteit in je huis zonder dat je last hebt van kortsluiting. Vraag wel een gekwalificeerde technicus om hulp wanneer de klus te lastig is. Zij hebben er tenslotte ervaring mee!

Ben je ook benieuwd hoe je radiatoren en stroomonderbrekers in je huis kunt onderhouden? Bekijk dan deze blog.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company