tracking

Hoe moet ik mijn halters onderhouden?

Het onderhouden van je halters hoort nu eenmaal bij fitness. Je zorgt goed voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je materialen. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je halters, moet je ze regelmatig een onderhoudsbeurt geven . Ook al hebben veel halterstangen een beschermende coating, toch zullen deze na verloop van tijd sporen van vuil vertonen. Zweet, huidresten en magnesium komen namelijk tussen de gekartelde/gemarkeerde greepgedeeltes van de halters terecht. Ook is de beschermende coating niet bepaald roestwerend. Bij verwaarlozing kan er verkleuring of zelfs roestvorming ontstaan. Maar hoe voorkom je dit? Hoe kun je ze nu het beste onderhouden? We hebben een aantal benodigdheden voor je op een rij gezet en leggen in korte stappen uit hoe jij ervoor zorgt dat jouw halters weer in de lift zitten!

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Verwijder magnesium en ander vuil.

Bij het onderhouden van je halters, is het belangrijk om na elke training het magnesium van de halterstang te verwijderen. Magnesium trekt namelijk vocht aan, dus als je dit te lang laat zitten, kan er roestvorming ontstaan. Borstel de halterstang schoon met een synthetische (nylon) borstel. Dit is relatief zacht en voorkomt beschadigingen aan de coating. Zorg dat al het magnesium en alle huidresten uit de knurling van de halterstang worden gehaald.

dumbell en halters

Stap 2: Maak de halterstang schoon.

Breng Multi-Use Product aan op een droge doek en wrijf er goed mee over de halterstang. Als de complete halterstang is ingesmeerd, borstel je het smeermiddel goed in de knurling. Wacht een paar minuten, zodat de olie in de halters wordt opgenomen. Veeg daarna de overtollige olie met een microvezeldoek van de halterstang. Microvezeldoekjes hebben een hoge absorptiegraad, waardoor niet alleen olie, maar ook de laatste vuilresten worden verwijderd. Al met al, een uiterst belangrijke stap in het onderhouden van je halters.

Stap 3: Smeer de halterstang.

De lagers waar de gewichten op roteren, dien je ook regelmatig te onderhouden. Soepel roterende gewichten dragen ook bij aan de veiligheid. Wanneer de gewichten en draailagering stroef roteren, kunnen bepaalde bewegingen tijdens het liften niet of nauwelijks worden uitgeoefend. Zo bestaat de kans op blessures of ongelukken. Houd de halters in een verticale positie. Spray een beetje smeermiddel in de sleeve en draai tegelijkertijd aan het gewicht. Zo weet je zeker dat de spray alle lagers bereikt en op de juiste manier wordt onderhouden. Wacht zo’n 15 minuten, draai de halters om en doe hetzelfde voor de andere sleeve.

 

Tip: Zorg ervoor dat wanneer je jouw halters opbergt, ze nooit verticaal staan. Zo kan de smeerolie ophopen aan één kant. Leg je halter dus altijd horizontaal weg in bijvoorbeeld een rek.

halters

Je halters weer in de lift!

Het goed onderhouden van je halters vraagt om een sterk staaltje discipline. Als je bovenstaande stappen maandelijks herhaalt, zullen jouw halters er blijvend mooi en verzorgd uitzien. Ook op de blog van LifeMaxx vind je veel informatie voor het onderhouden van je halters en barbells.

Op naar heel veel uren fitnessplezier. Tijd om het beste uit jezelf te halen!

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company