tracking

Hoe moet ik mijn BBQ schoonmaken?

Het is zomer en dat betekent dat de BBQ weer overuren maakt! En zeg nou eerlijk: wat is er lekkerder dan om met mooi weer te grillen in de buitenlucht? Helaas kent elk barbecue-avontuur ook een nadeel. Want het minst fijne moment van lekker barbecueën, is als de barbecue naderhand schoongemaakt moet worden! Toch is het verstandig om na elke BBQ alles grondig te reinigen. Met een schone, goed onderhouden BBQ weet je immers zeker dat je de hele zomer plezier hebt van heel veel lekkere en gezellige grillsessies!

Je barbecue schoonmaken & beschermen

Het onderhouden van je BBQ bestaat uit reinigen, maar ook uit beschermen. We hebben een overzicht gemaakt van alle benodigdheden die je hierbij kunt gebruiken, zodat zowel het rooster als de behuizing er altijd top uitzien. Ook geven we je in ons stappenplan een aantal handige tips die je helpen bij het schoonmaken van je barbecue.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Reinig het BBQ rooster.

Het meest ideale moment voor het schoonmaken van je rooster, is wanneer deze nog een beetje warm is. Door het warme rooster te schrobben met een staalborstel, verwijder je etensresten zonder al te veel moeite. Een andere methode is door een dikke pap te maken van zuiveringszout (baking soda) en een klein beetje water. Laat het mengsel ongeveer 10 tot 15 minuten in het rooster trekken en schrob vervolgens alles met een staalborstel schoon. Uiteraard spoel je na het schoonmaken alles goed af met water.

Heb je dit al eens geprobeerd? Laat vóór het schoonmaken de grill goed afkoelen. Wikkel er vervolgens een krant omheen en maak deze nat door middel van een gieter. De volgende dag poets je de etensresten gemakkelijk weg met een sponsje of aluminiumfolie.

BBQ rooster schoonmaken

Stap 2: Verwijder de kolen.

Zorg ervoor dat je na het barbecueën alle etensresten en as verwijdert uit de kuip of bak van je barbecue. Als je dit niet doet, kan er namelijk ongewenste rookontwikkeling ontstaan bij je volgende BBQ. Is de kuip helemaal leeg, begin dan met schoonmaken. Reinig de kuip met warm water, een beetje afwasmiddel en een droge doek. Als je hier en daar nog aangebrande resten ontdekt, schrob je deze weg met een staalborstel.

kolen

Stap 3: Bescherm de behuizing.

De bescherming van de buitenkant van je BBQ is minstens zo belangrijk als het schoonmaken. Voorkom roestplekken en bescherm de behuizing eenvoudig met WD-40 Multi-Use Product. Wrijf met een droge doek de spray uit op het oppervlak van de behuizing en er ontstaat een mooie, glanzende en beschermende laag. Op deze manier zorg je er ook voor dat de BBQ tijdens de wintermaanden niet gaat roesten.

Let op: Het is niet de bedoeling om WD-40 producten te gebruiken in de buurt van het rooster/de grill van de barbecue of in combinatie met andere onderdelen van de BBQ die in directe aanraking komen met voedsel.

BBQ reinigen

Stap 4: Denk aan de details.

Uiteraard bestaat je BBQ uit meer dan alleen het rooster en de behuizing. Spray WD-40 Specialist Droogsmeerspray op de wieltjes, zodat deze weer soepel lopen. Spuit ook nog de schroefjes in met Multi- Use Product om roestvorming te voorkomen. Let ook hier op dat je niet op het rooster sprayt. Nu je helemaal klaar bent met het schoonmaken van je BBQ, kun je weer genieten van een nieuw BBQ avontuur!

BBQ rooster

Stap 5: Voorkom een vies BBQ rooster.

Voordat je gaat barbecueën, is het belangrijk dat je een schoon BBQ rooster altijd goed insmeert met bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Op deze manier voorkom je dat vlees en groente aan het rooster blijven kleven en in no time aanbranden. Wat je ook eens kunt proberen, is je BBQ rooster insmeren met citroensap. Wrijf met een halve citroen over het rooster. Zo krijgt het vet van vlees geen kans om vast te blijven plakken aan de grill. Handig om te weten! Als je dit namelijk doet, ben je achteraf veel minder tijd kwijt met het schoonmaken van het rooster van de BBQ.

BBQ reinigen

Je BBQ is weer als nieuw!

Bekijk de video hieronder om te checken of je alle stappen hebt gevolgd:

Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd, ziet jouw BBQ er weer als nieuw uit! Klaar voor de volgende grillsessie. Nogmaals, let op bij het gebruik van onze Multi-Use Product en Droogsmeerspray. Deze producten mogen namelijk niet op het rooster gesprayd worden. Heel veel plezier met barbecueën en succes met het schoonmaken!

Nog meer weten?
Verschillende barbecues kunnen een verschillende aanpak vergen als het om schoonmaken gaat. De BBQ-experts van Weber geven op hun website diverse tips & tricks als het gaat om het schoonmaken van hun barbecues, inclusief handige video’s voor extra uitleg.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company