tracking

Hoe kun je een step onderhouden?

Kinderen maar ook volwassenen gebruiken in hun vrije tijd wel eens een step. De afgelopen jaren zien we steeds meer mensen gebruik maken van een step. Het wordt echt beschouwd als een vervoersmiddel. Als je snel een korte afstand moet afleggen is het een goede optie om met de step te gaan. Je ziet de step dan ook vaak terug in de trein. Wij laten je zien hoe je jouw step kunt onderhouden! Een step die goed wordt onderhouden zal minder snel kapotgaan waardoor de levensduur wordt verlengd. 

Een step bestaat uit vier belangrijke bewegingsmechanismen:

  • Het vouwblok
  • De hoogte van het stuur
  • Het remsysteem
  • De wielen

Deze vier mechanismen hebben regelmatig onderhoud nodig om optimale prestaties te behouden. Vergeet niet om regelmatig de step te controleren en bewegende onderdelen te smeren. 

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Onderhoud het vouwblok van je step.

Om je step open te vouwen of dicht te klappen zit er aan de onderkant van het stuur een hendel. Deze hendel dient als sluitmechanisme. Om hem te gebruiken hoef je de hendel alleen open te klappen. Dit mechanisme heeft de neiging om minder goed te werken naarmate de step ouder wordt en versleten raakt. Daarom is het belangrijk om deze goed te onderhouden met WD-40 Multi-Use Product. Gebruik het rietje om de spray op de hendel en in de drukknop te spuiten. Daarna klap je de hendel een paar keer open en dicht. Dit zorgt ervoor dat het smeermiddel goed doordringt en is de hendel makkelijker te openen en te sluiten.

Onderhoud het vouwblok van je step

Stap 2: Pas de hoogte van de step aan.

Een ander belangrijk onderdeel van je step is de hoogteverstelling. Om de hoogte van je step aan te passen zit er een vergrendeling in de stang van de step. Onderhoud dit mechanisme op dezelfde manier als stap 1. Spuit een beetje Multi-Use Product op het mechanisme en verschuif de stang een aantal keer om het smeermiddel uit te smeren. Na het uitvoeren van deze stap zou je step soepeler in hoogte verstelbaar moeten zijn.

Pas de hoogte van de step aan.

Stap 3: Smeer het remmechanisme.

Vergeet niet om ook de remmen van de step te onderhouden. Bij een step met een metalen remsysteem kun je een beetje Multi-Use Product gebruiken om het mechanisme te smeren. Vergeet niet om de remmen een aantal keer in te drukken waardoor het middel wordt uitgesmeerd en het goed zijn werk kan doen. De spray zorgt naast het smeren van de remmen ook voor bescherming van het materiaal tegen roest. Hierdoor zal je step langer meegaan.

Smeer het remmechanisme.

Stap 4: Onderhoud de lagers van de step.

Experts zoals Micro Mobility adviseren om ook de lagers te onderhouden. Om de lagers te onderhouden moet je eerst de wielen verwijderen. We raden je aan een vet te gebruiken die voor je lagers geschikt is.  Zo zijn er bijvoorbeeld witte vetten zoals onze White Lithium Grease WD-40 Specialist die gebruikt kunnen worden om lager in te vetten. Deze spray zorgt voor een goede smering die niet druppelt of wegvloeit.

Het beste is om de lager eerst te demonteren, daarna ontvet je de lagers met behulp van een beetje WD-40 Multi-Use Product. Zodra ze schoon zijn, smeer je ze in met wit lithiumvet. Herhaal de handeling op de lagers van de stuurkolom door de stuurkolom te demonteren.

Onderhoud de lagers van de step.

Stap 5: Draai alle schroeven en moeren vast.

Tot slot draai je alle moeren en schroeven weer vast. Dit is een zeer belangrijke stap in het onderhouden van je step! Dit zorgt er namelijk voor dat de step stabiel blijft, dat de levensduur verlengt wordt, en het garandeert de veiligheid. Voor het aandraaien van de belangrijkste moeren en schroeven gebruik je een 13 sleutel en inbussleutel 3, 4 en 5. 

Draai alle schroeven en moeren vast.

Je step is weer helemaal goed onderhouden!

Het gebruik van Multi-Use is erg belangrijk bij het onderhouden van je step. Door de metalen onderdelen te smeren zal de step makkelijker bewegen, maar is hij tegelijkertijd beschermt tegen vocht en corrosie. Het regelmatig onderhouden van de bewegende onderdelen zal er dus voor zorgen dat de step een langere levensduur krijgt. Daarnaast zul je ook met meer plezier op pad gaan omdat alles goed en soepel werkt. Ben jij ook benieuwd naar het onderhouden van je skateboard? Bekijk dan deze how-to. 

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company