tracking

Hoe kun je een kapotte deurbel repareren?

Heb jij ook wel eens een kapotte deurbel gehad? “Lekker rustig!”, zul je denken, maar misschien is dit op termijn ook wel onhandig! In deze how to kijken we hoe je stapsgewijs het probleem achterhaalt en hoe je de kapotte deurbel kunt repareren!

Als een deurbel niet meer werkt, is dat waarschijnlijk ontstaan door een storing. Kom er achter waar de storing vandaan komt door verschillende onderdelen te controleren. Zo stel je vast waar het probleem ligt en hoe je dit oplost.

De vier mogelijke onderdelen met storing bij een deurbel:

  • Verslechtering of uitval van de externe knop
  • Ring mislukking
  • Transformatorstoring
  • Onbedoelde onderbreking of verslechtering van het systeem

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Maak de deurbelknop schoon.

Het kan zijn dat jouw deurbel uit een enkele knop bestaat of uit meerdere knoppen voor andere woningen. In beide gevallen zijn ze bevestigd aan de doos met de stroomkabels. Vocht en insecten kunnen de doos binnendringen wat tot een storing kan leiden. Na het loskoppelen van de netschakelaar van het elektrische systeem, open je het knoppenpaneel en controleer je de binnenkant. Daarna stofzuig je de binnenkant om vreemde voorwerpen te verwijderen. Als er vocht aanwezig is, droog het dan goed af.

Maak de deurbel knop schoon

Stap 2: Controleer en onderhoud de deurbelknop.

Controleer de aansluitingen met de twee kabels. Draai daarna de schroeven los en verwijder de kabels. Spuit daarna WD-40 Specialist Snelwerkende Contactspray op de klemmen en kabels van de deurbel. Deze spray verwijdert condensatie, dringt snel moeilijk bereikbare plekken binnen, droogt snel en laat geen residu achter. Daarnaast herstelt het ook de juiste elektrische geleidbaarheid. Plaats de kabels terug, draai de klemmen vast en controleer de werking voordat je het knoppenpaneel sluit. 

Onderhoud de deurbel

Stap 3: Controleer de werking van de knop.

Werkt de deurbel nog steeds niet? Het is mogelijk dat de knop niet werkt. Controleer dit door de kabels uit de klemmen te halen en de uiteinden tegen elkaar te houden. Gaat de bel? Vervang dan de knop. Als de bel niet gaat, zet dan alles weer in elkaar en controleer de transformator die de deurbel van stroom voorziet. Let op: voer deze taak voorzichtig en met beleid uit!

Controleer de werking van de knop

Stap 4: Controleer de deurbeltransformator.

Schakel de stroom van de boosterschakelaar uit, controleer bij de transformator of de binnenkomende kabels stevig bevestigd zijn in de klemmen. Gebruik Specialist Snelwerkende Contactspray op de klemmen en kabels van de deurbel om deze te reinigen. Werkt de deurbel nog steeds niet? Gebruik dan een tester om te controleren of de transformator de juiste spanning levert.

Let op: Deze stap moet worden uitgevoerd met de stroom er op en mag alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde specialist. Met de tester wordt gecontroleerd of de transformatoruitgang de vereiste 12V heeft. Is dit niet het geval? Dan moet het onderdeel worden vervangen.

Controleer de deurbeltransformator

Stap 5: Controleer het geluid.

Wanneer je hebt geconcludeerd dat de transformator werkt en de deurbel nog steeds niet, is de bel waarschijnlijk kapot. 

Schakel de stroom uit en zorg ervoor dat de kabels die zijn aangesloten goed in de klemmen zijn gestoken. Koppel de kabels los en sluit ze opnieuw aan. Als dit het probleem niet oplost gebruik je de tester om te controleren of de spanning de bel bereikt wanneer de deurknop wordt ingedrukt. Wanneer de spanning de bel bereikt, maar deze niet werkt, dan moet de bel worden vervangen.

Controleer het geluid

Stap 6: Controleer het systeem.

Wanneer de spanning niet aanwezig is, dan ligt het probleem buiten het deurbelsysteem. In dit geval heb je een gespecialiseerde technicus nodig. Nu moeten namelijk aansluitdozen losgekoppeld en opnieuw aangesloten worden. Daarnaast moeten tests met de tester worden uitgevoerd terwijl het systeem live is. Deze handelingen mag je niet zomaar zelf uitvoeren.

Controleer het systeem

Zo los je zelf het probleem van jouw kapotte deurbel op!

Heb jij een kapotte deurbel? Deze kun je vaak zelf repareren. Ga dus eerst na waar het probleem van jouw kapotte deurbel ligt en voorkom zo onnodige kosten voor het inschakelen van specialisten. Volg de bovenstaande stappen en kom er achter waar het probleem ligt en hoe je dit kunt aanpakken. 

Heb je een nieuwe deurbel die je moet bevestigen? Bekijk dan hier het stappenplan voor het aansluiten van de deurbel.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company