tracking

Hoe kun je een grasmaaier brandstoffilter vervangen?

Het vervangen van een brandstoffilter is niet moeilijk. Ook hoef je dit niet zo vaak te doen. Het is wel belangrijk dat je precies weet hoe je dit moet doen. Verschillende soorten vuil, zoals gras en aarde, kunnen per ongeluk in de brandstoftank van je grasmaaier terecht komen. Dit is iets wat vaak gebeurd wanneer je de tank bijvult of wanneer je het gras aan het maaien bent. Vuil in de brandstoftank kan leiden tot een kapotte grasmaaier. Het vuil kan namelijk de toevoer van benzine naar de carburateur verhinderen. In het ergste geval dringt het vuil de carburateur binnen en vermengt het met de benzine in de verbrandingskamer. Nog erger is het wanneer het vuil de cilinder bereikt. Vuil zoals zand of aarde kunnen de cilinder ernstig beschadigen. Daarom hebben grasmaaiers een filter langs de brandstof-toevoerleiding. Het filter houdt vuil vast en geeft enkel schone brandstof vrij. Na een bepaalde gebruiksperiode kan het filter verstopt raken. Dan is het tijd om het filter te vervangen. 

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Verwijder het oude filter.

Het filter in de grasmaaier wordt langs de benzine-toevoerleiding geplaatst. Het filter gaat vanaf de tank naar de carburateur. Deze is verbonden door middel van een buis met twee metalen clips.

Deze clips zitten aan het uiteinde van de buis, een aan de tankzijde en een aan de carburateur zijde. Reinig het gebied grondig met Multi-Use Product. Gebruik een doek om te voorkomen dat er tijdens het schoonmaken vuil in de buis komt. Als je het brandstoffilter van de grasmaaier wilt vervangen sluit je eerst de benzine-afvoerkraan. Gebruik een tang (met een dunne bek) om de lipjes van de clips los te maken. Houd ze vast en trek aan de buis totdat deze losgekoppeld is van het filter. Herhaal deze handeling ook voor de andere filteraansluitingen. Het is verstandig om een bak onder de buis te plaatsen om eventuele benzinedruppels op te vangen. 

Verwijder het oude filter

Stap 2: Vervang het filter.

Zorg dat het nieuwe filter een vergelijkbare vorm en grootte heeft ten opzichte van het oude filter. Dit is belangrijk omdat je in de grasmaaier maar een beperkte ruimte hebt. Wanneer het filter te groot is of een verkeerde vorm heeft dan past het niet. Er zijn veel verschillende soorten filters verkrijgbaar. De meest effectieve filters hebben een magneet in de ampul. Deze magneet houdt residu en vuil vast. Dit kan anders de motor beschadigen. 

Vervang het filter

Stap 3: Plaats het filter.

Maak de twee uiteinden van de buis schoon met een doek. Vervolgens plaats je de twee kleppen op de buis. Nu kun je beginnen met het plaatsen van het nieuwe filter. Steek de buisuiteinden in de twee delen van de benzineslag. Kijk op het filterhuis naar de richting van de pijlen. Deze geven aan hoe je de buisuiteinden moet bevestigen.

Plaats het filter

Stap 4: Bevestig het filter.

Wanneer je het filter goed in de buis hebt gestoken maak je de twee klemmen los. Maak ze los door middel van een tang en beweeg ze naar het filter toe. Laat de buizen los wanneer ze zich aan het uiteinde van de buis bevinden. Dit zorgt ervoor dat je een waterdichte afsluiting krijgt. Controleer of de verbinding niet lekt. Dit doe je door de kraan open te draaien en de benzinestroom te herstellen. 

Bevestig het filter

Stap 5: Testen en controleren.

Tot slot controleer je de grasmaaier door hem te starten. Houd er rekening mee dat de grasmaaier niet onmiddellijk start. Dit heeft ermee te maken dat de brandstofstroom moet worden hersteld. Let op dat je de motor van de grasmaaier regelmatig start en laat draaien. Je hoeft je geen zorgen te maken als het filter tijdens het gebruik niet vol lijkt te zitten. Het is heel normaal dat het filter slechts half gevuld is met benzine. 

Testen en controleren

Stap 6: Bevestig het filter aan een nieuwe grasmaaier zonder brandstoffilter.

Nieuwe grasmaaiers worden niet geleverd met een brandstoffilter. Deze grasmaaiers bevatten enkel een net onder de tankdop. Dit net houdt grof vuil vast. Als er voldoende ruimte is dan kun je een nieuw filter langs de benzineslag plaatsen. Begin met het sluiten van de brandstof-inlaatkraan. Vervolgens knip je de benzineslag op de juiste plek door. Daarna meet je de afmeting naar het filterhuis (exclusief de twee starre buizen aan de bovenkant). Verwijder een even lang stuk van de benzinebuis. Vanaf nu zijn de bovenstaande stappen hetzelfde en kun je een nieuw filter plaatsen nadat je de twee clips hebt bevestigd.

Bevestig het filter aan een nieuwe grasmaaier zonder brandstoffilter

Zo makkelijk vervang je het brandstoffilter van je grasmaaier.

Het vervangen van een grasmaaier brandstoffilter is zo gedaan. Het kost je maar 10 minuten en dan kun je weer heel lang gebruik maken van je grasmaaier. Vergeet niet om voordat je begint met het vervangen van je filter alles goed schoon te maken met Multi-Use Product. Nu je toch bezig bent met de grasmaaier. Heb je al gekeken of de carburateur toe is aan een schoonmaakbeurt? Benieuwd hoe je de carburateur moet schoonmaken, bekijk dan deze how-to.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company