tracking

Hoe kan ik mijn messen slijpen?

Het regelmatig slijpen van messen is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat ze altijd klaar zijn voor gebruik en je niet met een bot mes aan de slag hoeft. De meeste mensen gebruiken dagelijks veel verschillende soorten messen. Van broodmessen tot vleesmessen. Alle messen hebben verschillende kwaliteiten. Je hebt goedkope messen met een plastic handvat die worden gebruikt tijdens de lunch en messen met stalen handvaten van honderden euro’s. Elk type mes, vraagt om ander onderhoud. De messen in deze how-to verwijzen naar een typische keuken messenset van goede kwaliteit. Deze messen bestaan uit verschillende lemmeten. Lemmeten zijn meestal gemaakt van gehard, goed geslepen roestvrij staal.  

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Voer het standaard onderhoud uit.

Voordat je begint met het slijpen van je messen, is het belangrijk om te weten dat de messen waarmee je eten snijdt twee belangrijke eigenschappen moeten hebben:

  1. een goede scherpte van het mes;
  2. een mes die geen imperfecties of oxidatie vertoont. 

Wanneer je de messen gaat onderhouden moet je eerst het mes controleren. Begin met het controleren van de scherpte van de messen. Het is belangrijk dat de messen goed scherp zijn. Een bot mes kan makkelijker zorgen voor verwondingen omdat het een gevaarlijke inspanning kost. Ook is het lastiger om een stomp mes te gebruiken. Standaard onderhoud aan je mes begint met grondig schoonmaken met water en neutrale zeep. Daarna droog je het mes goed af. 

maak het mes goed schoon voor het slijpen

Stap 2: Slijp het mes.

Bij het slijpen van de messen gebruik je een natte steen. Het is een speciale slijpsteen die ervoor zorgt dat de materiaalresten worden verwijderd en het metaal niet wordt verhit. Leg de steen voor gebruik vijf minuten in het water. De steen heeft twee verschillende kanten met verschillende korrels. Een met een grove korrel en een met een fijne korrel. Houd daarna het mes in een hoek van 10 ° – 30 °. Beweeg het mes met een lichte druk enkele minuten heen en weer over het oppervlak van de grovere steen. Doe dit aan beide kanten van het mes.

Messen slijpen met een natte steen

Stap 3: De afwerking.

Wanneer je klaar bent met het slijpen van de messen moeten de messen afgewerkt worden. Hiermee verwijder je eventuele bramen of kleine oneffenheden. Draai de steen om naar de fijne korrelzijde. Voer nu dezelfde handeling uit als in stap 2, maar zet minder druk. Controleer met je duim af en toe de scherpte van het mes. Daarna ga je controleren of het mes goed snijdt. Om dit te doen leg je een vel krantenpapier op een oppervlak en beweeg je het lemmet er met een lichte druk overheen. Wanneer je vel doormidden is gesneden, is het mes scherp. Na het slijpen moet je het lemmet met afwisselende bewegingen tegen een wetstaal wrijven. Deze wetstaal heeft een handvat met een geribbelde stalen staaf. Het zorgt ervoor dat het mes recht getrokken wordt en eventuele metalen bramen worden verwijderd. 

verwijder eventuele bramen of oneffenheden

Stap 4: Verwijder oxidatie en smering.

Het lemmet kan oxidatie vlekken vertonen. De oxidatie kan zowel op het vlak als op de snede te vinden zijn. Vaak vind je de oxidatie vlekken langs de contactlijn met het handvat en het lemmet. Verwijder de vlekken door de plek nat te maken en daarna met fijn schuurpapier over de oxidatievlek te wrijven.  Doe dit met een lichte druk. Wanneer je dit hebt gedaan wrijf je met een vochtige doek en WD-40 Multi-Use Product over het mes. Dit voorkomt oxidatie. Als je het mes gebruikt om eten mee te snijden, moet je het mes na deze handeling goed schoonmaken en drogen met een papieren doek. Gebruik je het mes voor andere doeleinden, laat dan het Multi-Use Product op het mes zitten.

verwijder oxidatie en maak het mes schoon

Stap 5: Het blad beschermen.

Bescherm de messen goed tegen contact met andere messen of andere metalen voorwerpen. Je kunt hier speciale mesbeschermers voor gebruiken. Deze beschermers zijn op de markt verkrijgbaar. De mesbeschermers passen over de hele lengte van het lemmet. Een andere oplossing voor het voorkomen van contact tussen verschillende messen is een houten blok met gleuven. In de gleuven kun je de messen steken waardoor ze niet in contact komen met elkaar. 

Bescherm de messen

Stap 6: Slijpmessen.

Al deze messen hebben speciale gewrichten waarop het blad en de lemmet draaien. Vuil kan in deze gebieden ophopen en oxidatie vormen. Dit lijdt vervolgens tot een lastige beweging of rotatie van het blad. Om de metalen verbindingen tegen roest en corrosie te beschermen kun je een beetje Multi-Use Product gebruiken. Dit smeert de geblokkeerde onderdelen en beschermt tegen vocht. 

Let op dat je de messen die bedoeld zijn om eten mee te snijden goed schoonmaakt met een papieren doek. 

Smeer de draaiende delen

De messen zijn weer klaar voor gebruik.

Nu zijn de messen weer helemaal scherp en klaar om te gebruiken. Het is belangrijk om je mes goed te onderhouden. Een bod mes kan namelijk gevaarlijke verwondingen opleveren. Na het slijpen van je messen is het ook belangrijk om ze goed te beschermen. Door je mes te beschermen zal de levensduur van het mes verlengd worden. Welk heerlijk gerecht ga jij als eerste klaarmaken met je pas geslepen messen? Ben jij ook benieuwd hoe je de vastgeroeste kraan in jouw keuken deblokkeert? Bekijk dan deze how-to.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company