tracking

Hoe kan ik mijn dakpannen schoonmaken?

Het schoonmaken van dakpannen lijkt een onbelangrijke klus. Maar de dakpannen zorgen dat je warm en droog in je huis kunt wonen. Er zijn helaas verschillende oorzaken die het dak van je huis, garage of andere constructies kunnen beschadigen. De twee grootste oorzaken zijn atmosferische stoffen en smog. Ook bomen rond je huis geven schade aan je dak. Bomen zorgen er namelijk voor dat er mos, algen en onkruid op je dak ontstaat. De combinatie van deze situaties zorgen er niet alleen voor dat je dak vies wordt. Als je het dak niet regelmatig onderhoudt dan is de kans ook groot dat de dakpannen gaan barsten of verschuiven. Als gevolg kunnen er lekkages ontstaan. Het onkruid dat zich op jouw dak verzameld zal na verloop van tijd de regenpijpen en afvoeren verstoppen. Daarom is het belangrijk om af en toe je dakpannen schoon te maken. 

Voordat je begint met het schoonmaken van je dakpannen is het belangrijk dat je weet welk type dak jij hebt. Voor de verschillende soorten daken is namelijk verschillend onderhoud nodig:

  • Stenen terracotta of betonnen dakpannen
  • Bitumineuze dakbedekking
  • Kunststof dakplaten

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Zorg voor je veiligheid.

Het dak is niet gemakkelijk te bereiken. Daarnaast is het ook erg gevaarlijk om op het dak te klimmen. Gebruik daarom een stevige schuifladder. Smeer het schuif-element van de ladder in met WD-40 Specialist Siliconenspray. De spray trekt geen vuil aan en heeft een goede smerende werking. Zorg er ook voor dat je bent voorzien van de juiste veiligheidsmaterialen zoals een klimgordel, sterke touwen, stevige schoenen en een helm. 

Zorg voor je veiligheid

Stap 2: Reinig de dakgoten.

Voordat je begint met het schoonmaken van je dak moet je ervoor zorgen dat je dakgoten schoon zijn. Kijk dit dus na en maak ze indien nodig schoon. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je dakgoten schoon zijn, omdat het water tijdens het schoonmaken van het dak goed afgevoerd moet worden. Vervolgens kun je het dak gaan wassen. Doe dit door middel van een normale waterstraal. Werk van boven naar beneden. Dit zorgt ervoor dat loszittend vuil wordt verwijderd. Deze stap kun je op ieder dak uitvoeren. Laat het dak na het schoonmaken goed drogen. 

Reinig de dakgoten

Stap 3: Stenen dakpannen schoonmaken.

In deze stap gaan we de dakpannen grondiger reinigen. Zorg dat je het type dak controleert voordat je aan de volgende stappen begint. Stenen dakpannen maak je schoon met een hogedrukreiniger met een gemiddelde straal. Dit zorgt ervoor dat mos en andere vreemde elementen van het dak verwijderd worden. Je kunt ook een beetje afwasmiddel mengen met het water. Let er tijdens het reinigen op dat je van boven naar beneden werkt. Als je deze stap dwars uitvoert kunnen de dakpannen verschuiven en kan er water onder de pannen terecht komen. Dit leidt uiteindelijk tot een lekkage. 

Als je klaar bent met het schoonmaken haal je het resterende vuil weg met een messing borstel. Daarna kun je het dak nogmaals reinigen met de hogedrukreiniger. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar waarmee je het dak nog grondiger kunt reinigen. Deze producten zorgen er ook voor dat de ontwikkeling van mos en algen wordt vertraagd. 

Stenen dakpannen schoonmaken

Stap 4: Reinigen de bitumineuze dakbedekking.

Dit soort dakbedekking wordt ook wel “Canadese dakpannen” genoemd. Het bestaat uit een bitumineuze omhulling. De bovenkant van dit dak kan verschillen van kleur. Maak dit dak niet schoon met een hogedrukreiniger, de hogedrukreiniger kan het dak namelijk beschadigen. Maak het dak daarom schoon met een handstraal en haal met een borstel voorzichtig het vuil weg. Het dak heeft een zachte structuur, pas daarom op met je voeten. Leg eventueel planken of platen op het dak waar je overheen kunt lopen. 

Reinigen de bitumineuze dakbedekking

Stap 5: Maak de kunststof dakplaten schoon.

Dit type dakbedekking kun je enkel reinigen met een hogedrukreiniger. Het is niet verstandig om dit type dak met een borstel schoon te maken. Een borstel kan namelijk krassen en vlekken op het dak veroorzaken. Daarnaast is het ook op dit dak belangrijk dat je oplet waar je jouw voeten plaatst. Je kunt namelijk met je voeten het dak makkelijk kapot maken. 

Maak de kunststof dakplaten schoon

Het dak is weer als nieuw.

Na het uitvoeren van deze stappen is je dak weer helemaal goed onderhouden. Let wel goed op welk type dak jij hebt, want ieder dak vereist een ander onderhoud. Ook is het belangrijk dat je aan je veiligheid denkt voordat je het dak op gaat.Wist je dat het ook belangrijk is om regelmatig roest van tegels te verwijderen? Wij leggen je hier in 5 stappen uit hoe je dit doet. 

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company