tracking

Hoe kan ik een kraanventiel deblokkeren?

Een “klassieke” kraan met centrale schroef en pakking kan twee hoofdproblemen hebben:

  1. De schroef zit vast en beweegt niet. De schroef beweegt ook niet wanneer er veel kracht op het handvat wordt uitgeoefend. Dit komt vaak voor bij kranen die niet vaak worden gebruikt. Er kan kalksteen zijn ontstaan in de kraan. Hierdoor wordt het moeilijk om de pakking van de afdichting te verwijderen. Daarnaast kunnen sommige delen van de schroef zijn geoxideerd. De pakking is dan mogelijk vervormt en vast gaan zitten aan de zitting.
  2. De kraan heeft een aanhoudende druppel door een slechte afsluiting van de watertoevoer. Dit gebeurt wanneer de pakking (ook wel een rubbering of dichtingsring genoemd) hard wordt of vervormd is of wanneer de zitting vol kalk zit. In dit geval moet je de centrale schroef schoonmaken. Hiervoor zijn twee manieren, namelijk een snelle eenvoudige manier en wanneer dat niet werkt is er een complexere manier.

Volg onderstaande stappen voor het deblokkeren van een kraanventiel.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Deblokkeer de kraan.

Voor het deblokkeren van een kraan kun je het beste WD-40 Multi-Use Product gebruiken. Je doet dit door het product in de kraan te spuiten. Het is makkelijk om hiervoor de Flexible te gebruiken. Het buigbare rietje van de Flexible kan makkelijk meebuigen met de bochten in de kraan. Op die manier kun je diep de kraan in met het rietje tot je bij de schroef bent waar je product op moet spuiten. Spuit het product op de schroef en laat het een paar minuten intrekken. Het product tast de kalk en oxidatie aan. Controleer daarna het handvat. Wanneer het beweegt draai je hem een paar keer om hem vervolgens te sluiten en te controleren op eventuele druppels.

Deblokkeer de kraan.

Stap 2: Demonteer de schroef.

Wanneer de schroef nog steeds vastzit en als het druppelen doorgaat, draai je de schroef los om de kraan te ontgrendelen. Breng wat Super Kruipolie aan op de schroef en laat dit enkele minuten intrekken. Sluit daarna de watertoevoer naar het centrale ventiel af. Pak de schroefmoer met een verstelbare of vorkmoersleutel vast. Draai hem langzaam tot hij volledig is losgedraaid. Til de schroef op en verwijder deze.

Demonteer de schroef.

Stap 3: Maak de schroef van de kraan schoon.

Borstel de schroef zorgvuldig met een messing borstel. Breng tijdens het borstelen wat Multi-Use Product aan op de schroef. Dit herhaal je in de kraan om alle sporen van oxidatie en kalkaanslag te verwijderen. 

Let op: gebruik geen scherp gereedschap. Zo voorkom je krassen aan de binnenkant van de kraan.

Maak de schroef van de kraan schoon.

Stap 4: Controleer de pakking.

Onderzoek de afdichtingspakking zorgvuldig. Vervang deze wanneer hij bekrast of vervormd is. Verwijder de kleine schroef die de pakking bij de grote schroef tegenhoudt. Plaats de nieuwe afdichtingspakking, die identiek is aan de oude, en draai de kleine schroef terug. Bij sommige kranen is er geen schroef maar een drukdop.

Controleer de pakking.

Stap 5: Monteer de schroef en controleer de werking.

Wanneer alles schoon is zet je de schroef terug in de zitting van de kraan en draai je deze vast met een moersleutel. Laat daarna wat water door het systeem lopen. Dit doe je door de centrale schroef te openen en een paar lek- en openingstests uit te voeren. Als de schroef gemakkelijk draait en er geen druppel lekt, ben je klaar met het ontstoppen van de kraan. Wanneer hij toch nog druppelt dan is er verdere actie nodig.

Monteer de schroef en controleer de werking.

Stap 6: Snij de pakkingzitting vlak.

Blijft de kraan druppelen ondanks dat de pakking in goede staat is? Dan is de zitting, die de watertoevoer afsluit, niet meer perfect vlak. Er zitten dan waarschijnlijk uitsteeksels en onregelmatigheden op door kalkaanslag. Deze onregelmatigheden zorgen ervoor dat de kraan lekt. De zitting moet dan met een speciale handmatige snijplotter worden afgeplat. Sluit hiervoor eerst de watertoevoer af. Haal daarna de schroef uit de kraan en gebruik de kraansnijder.

Snij de pakkingzitting vlak.

Stap 7: De zitting vlak maken.

De kraansnijder bestaat uit een staaf met een handvat. Aan het uiteinde zit een verwisselbare tandfrees gemonteerd. Deze kun je verstellen voor kranen met verschillende diameters. De conische inlage die langs de behuizing loopt kan zich aanpassen aan de diameter van de kraan. Steek de snijder in de kraan tot hij op de mond rust die op de pakking drukt om de waterstroom te sluiten. Draai de snijder een paar keer en druk hem hard aan om de zitting goed vlak te maken. Verwijder eventuele metaalresten en monteer de schroef met de pakking in de zitting. Breng tijdens het monteren van de schroef wat Multi-Use Product aan op de schroef.

De zitting vlak maken.

Het kraanventiel is weer gedeblokkeerd!

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen is jouw kraan weer gedeblokkeerd en heb je geen last meer van verstopping of een lek. Binnen 15 minuten heb je het probleem zelf opgelost zonder een monteur te moeten bellen. Ook benieuwd hoe je een vastgeroeste kraan kunt deblokkeren? Bekijk dan deze how-to en deblokkeer de kraan in 5 gemakkelijke stappen. Ben je opzoek naar een how-to en staat deze er niet tussen? Laat het ons weten via een persoonlijk bericht op Facebook of Instagram.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company