tracking

Hoe kan ik een gebroken sleutel uit het slot verwijderen?

Iedereen maakt het wel eens mee, de sleutel breekt af terwijl deze in het slot zit. Maar hoe krijg je dan het afgebroken deel uit het slot? Hiervoor hoef je niet meteen en slotenmaker te bellen. Er zijn namelijk verschillende manier om dit eerst zelf te proberen. Het enige dat je nodig hebt om dit op te lossen zijn een paar gereedschappen en een beetje vet. Volg de onderstaande stappen om zelf de afgebroken sleutel uit het slot te kunnen verwijderen. 

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Zet het slot in de vergrendelde of ontgrendelde positie.

Controleer eerst of het slot vergrendeld of ontgrendeld is. Wanneer hij er tussenin staat moet je het slot eerst naar een van deze posities draaien. Dit kun je doen door een schroevendraaier of een punttang te gebruiken. Draai met de schroevendraaier of de punttang het slot in de vergrendelde of ontgrendelde positie. Vanuit een andere positie is het namelijk niet mogelijk om de sleutel te verwijderen. 

Draai het slot in de vergrendelde of ontgrendelde positie

Stap 2: Smeer het slot.

Voordat je de gebroken sleutel uit het slot wilt verwijderen, moet je het slotmechanisme smeren. Gebruik hiervoor WD-40 Multi-Use Product. Spuit het product via het rietje langs de sleutel. Met het rietje kun je nauwkeuriger spuiten en komt het product op de juiste plekken. Het product smeert de wrijvingspunten waardoor je de gebroken sleutel makkelijker kunt verwijderen.

Smeer het slot

Stap 3: Verwijder de kapotte sleutel die iets uit het slot steekt.

Als je geluk hebt steekt er nog een gedeelte van de gebroken sleutel uit het slot. Wanneer dit het geval is probeer je de sleutel te verwijderen met een punttang. Na het slot in de juiste positie te hebben gezet en je het slot het gesmeerd is het genoeg om voorzichtig aan de sleutel te trekken met de punttang. Als dit niet lukt probeer je de sleutel los te maken met een beitel en daarna kun je de sleutel met punttang eruit trekken. Bekijk deze video hoe je dit het beste kunt doen.

Verwijder de gebroken sleutel

Stap 4: Verwijder de kapotte sleutel.

Als de vorige stappen niet hebben gewerkt of als de gebroken sleutel niet uit het slot steekt moet je een van de volgende oplossingen gebruiken. 

  • Verwijder de sleutel met een sterke magneet. 
  • Een extractiekit gebruiken bij het verwijderen van de sleutel. Dit is een kit die ook door slotenmakers wordt gebruikt. Deze kun je online kopen. 
  • Maak je eigen afzuigset met een decoupeerzaagblad. 

Slotenmakers hebben een speciale set die ze gebruiken bij het verwijderen van een gebroken sleutel uit een slot. Wanneer je niet zo’n set hebt kun je er gemakkelijk zelf een maken. Dit doe je met een dunne ijzerzaag of een decoupeerzaagblad. Bekijk deze video voor de aanpak hiervan.

Gebroken sleutel verwijderen

Stap 5: Breng de kapotte sleutel naar de slotenmaker.

Nu je de gebroken sleutel uit het slot hebt verwijderd, mag je de gebroken sleutel niet weggooien. Neem de gebroken sleutel mee naar de slotenmaker. Hij kan een nieuwe sleutel maken volgens het model van de oude sleutel, zodat je de sloten zelf niet hoeft te vervangen. 

Gebroken sleutel laten maken

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om de sleutels die je regelmatig gebruikt goed te controleren op slijtage. Alle sleutels gaan bij dagelijks gebruik slijten en de koppen kunnen barsten. Wanneer je scheurtjes of plekken ziet waar de sleutel zwakker wordt, is het tijd om een nieuwe sleutel te laten maken bij een slotenmaker. 

Om de levensduur van de sleutels te verlengen is het verstandig om regelmatig het slot te smeren. Hiervoor kun je WD-40 Specialist Slotspray gebruiken. De spray bestaat uit een siliconen- en vetvrije formule en de hoge capillaire werking zorgt ervoor dat het product in het cilindermechanisme kan doordringen en blokkades kan loslaten zonder harsachtig te worden. Ben je ook benieuwd hoe je een gebroken bout kunt verwijderen? Bekijk dan deze how to. 

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company