tracking

Hoe kan ik een auto accu onderhouden?

Je staat ergens ver van huis en je auto wil niet meer starten. Iedereen die dit probleem kent weet hoe vervelend dit is. Om dit te voorkomen is het erg belangrijk de accu van je auto goed te onderhouden. Het onderhouden van de accu is beperkt tot het onderhouden van de buitenkant van de accupolen en het constant onderhouden van de acculading. 

Afhankelijk van het type accu kunnen de polen anders gestructureerd zijn:

  • Afgeknotte kegelvormige polen met een kraagaansluiting, vast te zetten met een bout.

  • Afgeknotte kegelvormige polen met centraal schroefgat en bekeraansluiting, vast te zetten met een schroef.

  • Plaatpolen en platte klemmen die verbinding maken met een bout en moer.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Onderhouden van de auto accu.

Wanneer er witte stofresten op de accupolen zit betekent dit dat er oxidatie gaande is. Maak de polen los en verwijder ze. Maak daarna de polen schoon met een doek en schuur ze met zeer fijn schuurpapier. Vervolgens maak je ze schoon met een messing borstel en het wattenstaafje. Wanneer je dat hebt gedaan maak je ook de klemmen schoon met de messingborstel. Voor het schoonmaken van de binnenkant van de klemmen gebruik je het wattenstaafje. 

Auto accu onderhouden

Stap 2: Reinig de polen en klemmen.

Gebruik WD-40 Specialist Snelwerkende Contactspray op de polen en klemmen. Hiermee kun je olie, vet en residu verwijderen. Het product dringt snel door in moeilijk bereikbare plekken, droogt snel en laat geen resten achter. Daarnaast herstelt het de elektrische geleidbaarheid.

Reinig de polen en klemmen

Stap 3: Beschermen tegen roest.

Wanneer er tekenen van oxidatie zijn gebruik je WD-40 Multi-Use Product om het metaal te beschermen tegen roest en corrosie. Het reinigt namelijk de contactdelen en beschermt tegen vocht. Daarnaast verwijdert het ook vet- en teer resten van elk oppervlak. De klemmen kun je op dezelfde manier behandelen met Multi-Use Product.

Beschermen tegen roest.

Stap 4: De klemmen vastzetten.

Om het beste contact van de polen te garanderen moeten deze goed worden vastgedraaid. Onveilige contacten zorgen dat er stroom lekt, het starten van de auto moeilijk wordt en de accu snel leegloopt. Kraagklemmen moeten worden vastgedraaid door op de bout met de moer te drukken. Bij andere soorten klemmen kunnen schroeven of bouten op gevormde platen worden gestoken. Deze moeten ook goed worden vastgedraaid. Breng isolatievet aan voordat je de beschermkappen terugplaatst. Dit wordt verkocht bij een automaterialen zaak. Het voorkomt verdere oxidatie. 

Klemmen vastzetten

Stap 5: Opladen.

Een standaard accu gaat 3 tot 6 jaar mee. Wanneer je de auto maar af en toe voor korte afstanden gebruikt zal de accu minder lang meegaan. Wanneer je de auto weinig gebruikt gaat de accu langzaam leeg, omdat deze niet wordt opgeladen door de beweging van de dynamo.

Daarom is het erg belangrijk dat je de accu regelmatig oplaadt. Een lege accu kan functionaliteiten onherstelbaar beschadigen. Gebruik voor het opladen een goede elektronische oplader die de stroom doseert. Deze stopt automatisch met opladen wanneer de accu vol is. Het is niet nodig om de accu uit de auto te halen. Maak de polen los en sluit de klemmen van de oplader aan op de polen. De accu laadt dan vanzelf op.

Accu opladen

Stap 6: Noodsituatie.

Wanneer de accu plotseling leeg is heb je een andere auto nodig om de motor te kunnen starten. Hierbij gebruik je startkabels. Een kabel voor de twee positieve polen en de andere voor de twee negatieve polen. Terwijl de werkende auto draait, probeer je de auto met de lege accu te starten. Wanneer dit is gelukt kunnen de kabels worden verwijderd. Gebruik hierbij Specialist Snelwerkende Contactspray. De spray reinigt de klemmen en polen en het bevordert het contact. Let op: raak de carrosserie niet met de klemmen aan tijdens het aansluiten. Dit kan gevaarlijke vonken veroorzaken.

Auto accu onderhouden

De levensduur van je auto accu optimaal houden.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen voor het onderhouden van je auto accu zul je geen problemen meer hebben met een lege accu. Blijkt de accu toch leeg te zijn nadat je de auto probeert te starten? Dan weet je nu hoe je door middel van startkabels je accu kunt opladen. Blijkt na het uitvoeren van alle stappen om je accu te onderhouden dat je accu toch echt kapot is? Lees dan hier hoe je de accu zelf kunt vervangen.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company