tracking

Hoe kan ik de grasmaaier carburateur schoonmaken?

Het schoonmaken van de grasmaaier carburateur is erg belangrijk. Vaak ontstaan motorstoringen door een probleem met de carburateur. Daarom noemen ze de carburateur ook wel het zenuwstelsel van de grasmaaier. De carburateur haalt benzine uit de tank en vermengt dit met lucht. Vervolgens wordt de juiste hoeveelheid naar de motor gebracht. 

Er zijn verschillende signalen die wijzen op een probleem met de carburateur:

  • De motor verhoogt het toerental niet bij het indrukken van het gaspedaal.
  • De motor schakelt uit bij overmatig gebruik. 
  • De grasmaaier start niet meer. 

Wanneer de grasmaaier niet meer start moet je de carburateur demonteren. Vervolgens moet je deze onderhouden. Voordat je aan deze werkzaamheden begint is het belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld een verslechtering van de bougie zijn. Wanneer je bougie verslechterd is moet je deze schoonmaken of vervangen. Blijft het probleem aanhouden, kijk dan naar de dekcarburateur. Hieronder lees je in 8 stappen hoe jij de carburateur van jouw grasmaaier kunt schoonmaken. 

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Maak de grasmaaier schoon.

Voordat je begint met het uitvoeren van de stappen voor het schoonmaken van de grasmaaier carburateur maak je de grasmaaier schoon. Dit is belangrijk omdat er nog snoei resten aanwezig kunnen zijn. Het vuil mag niet in de carburateur komen als deze eenmaal is gedemonteerd. Verwijder daarom enkele plastic omhulsels om het schoonmaken makkelijker te maken.

Grasmaaier schoonmaken

Stap 2: Koppel het luchtfilter los.

De carburateur is verbonden met een zuigerkop, luchtfilter, gasklep en benzinebuis. Draai de schroeven los waarmee het filter op zijn plaats is bevestigd en verwijder ze. Verwijder ook het filter en de basis die op de carburateur is aangesloten. Controleer het filter en afhankelijk van de staat kan deze worden vervangen of gereinigd. Soms kun je het filter makkelijk schoonmaken.

luchtfilter loskoppelen

Stap 3: Koppel de benzinebuis en de bindstang los.

De benzinebuis is vaak aan de carburateur bevestigd met een veerklem. Verwijder de carburateur door de veerklem met een tang samen te drukken. Vervolgens koppel je de kabels van de gashendel los. Koppel ook het automatische luchtregelsysteem los die zich in de carburateur bevindt. Soms zijn de kabels in een speciale geleideplaat gestoken. In dit geval moet je de kabels verwijderen door de schroeven los te draaien. Het is verstandig om vooraf een foto te maken, zodat je het achteraf op de juiste manier kunt vervangen.

Koppel de benzinebuis en de bindstang los

Stap 4: Verwijder de carburateur.

Nadat de benzineslang is losgekoppeld kan de carburateur worden verwijderd. Meestal worden er twee lange tapeinden aan de cilinderkop bevestigd. Bij sommige modellen zijn het dezelfde als die van het luchtfilter. Dus het enige wat je hoeft te doen is de carburateur naar buiten schuiven. In andere gevallen zijn ze uitgerust met bouten. Deze moeten worden losgedraaid. Spuit wat WD-40 Multi-Use Product op de bouten om deze makkelijker los te kunnen krijgen.

Verwijder de carburateur

Stap 5: Controleer de pakkingen en open de lade.

Controleer de staat van de pakking. Deze vind je voor de aansluiting op de cilinder en (indien aanwezig) tussen de carburateur en het luchtfilter. De integriteit en functionaliteit van de pakking zijn erg belangrijk. Scheuren, zwellingen of breuken kunnen leiden tot een ernstige motorstoring. Verwijder de benzinetank door de onderste schroef los te draaien. De bodem van de bak is vaak vervuild. Dit kun je behandelen met WD-40 Specialist Snelwerkende Universele Reinigingsspray. De spray verwijdert vet, olie en vuil zonder residu achter te laten. 

Controleer de pakkingen en open de lade

Stap 6: Reinig de carburateur van de grasmaaier.

Verwijder de pin die de vlotter met een kleine stalen as verbindt. Controleer of de pakking van de bak vervangen moet worden. Doe alles in een bak en smeer daarna de onderdelen met Multi-Use Product. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen optimaal worden gereinigd. 

Reinig de carburateur

Stap 7: Reinig de sproeiers.

De sproeier en verstelbare jets bevinden zich in de carburateur. Beschik je niet over specifiek vaardigheden, laat ze dan op hun plaats zitten en blaas perslucht in de gaten. Wanneer je meer ervaring hebt, kun je de onderdelen verwijderen en schoonmaken. Dit kun je doen door een staaldraad door de gaten te halen. Let hierbij op dat je ze niet kapot maakt. 

Reinig de sproeiers

Stap 8: De carburateur opnieuw monteren.

Als de carburateur schoon is zet je hem in elkaar door bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde uit te voeren. Hierbij is de montage van de pakking het belangrijkste. Vet deze met minerale olie in. Let op de aansluiting van de aandrijfstang. Deze moet je smeren met Multi-Use Product. Het luchtfilter moet bijna altijd worden vervangen. Deze monteer je voordat de beschermkappen worden verplaatst. 

De carburateur opnieuw monteren

Nu kun je weer je gras gaan maaien.

Na het uitvoeren van de stappen is je carburateur goed schoon en is je grasmaaier klaar om het gazon te maaien of weer op te bergen voor de winter. Vergeet niet om van tevoren goed te controleren waar het probleem vandaan komt. Voor een perfect gazon is het ook belangrijk om deze in warme dagen goed te sproeien. Maar wist je dat het ook belangrijk is om onderhoud uit te voeren aan je sproeiers? In deze how to lees je hoe dat moet.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company