tracking

Hoe kan ik bureaustoel wielen schoonmaken?

De wielen van bureaustoelen zorgen ervoor dat je makkelijker over de grond kunt glijden. Na verloop van tijd kunnen de wielen wat stroever gaan draaien of zelfs vast gaan zitten. Het regelmatig onderhouden en schoonmaken van de bureaustoel wielen is daarom erg belangrijk. Wanneer je dit niet doet en de wielen vast komen te zitten zal de stoel niet meer rollen wat voor krassen op de vloer kan zorgen.

Wielen kunnen uit verschillende groottes en structuren bestaan. Er zijn twee veel voorkomende type bureaustoel wielen:

  1. Wielen met een vaste as. Dit betekent dat de wielen alleen verticaal kunnen draaien, en niet van richting kunnen veranderen.
  2. Draaibare wielen. Deze wielen kunnen 360 graden draaien. Deze soort komt het vaakst voor onder bureaustoelen.

Zware stoelen hebben vaak beide wielen. Denk hierbij aan grote stoelen of fauteuils. Dit zorgt ervoor dat de stoel meer bewegingsvrijheid heeft. 

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Verwijder de roterende wielen.

In de meeste gevallen hebben de bureaustoel wielen een verticale pin. Deze pin zit in het gat van de stoel. Wanneer de stoel geen pin heeft zit er een plaat met schroeven aan de stoel bevestigd. Voordat je de bureaustoel wielen gaat schoonmaken, moet je ze eerst verwijderen. Meestal kan je de gehele basis losschroeven en kun je de wielen verwijderen met een schroevendraaier of ander soortgelijk gereedschap. Als de wielen eenmaal zijn verwijderd kun je ze schoonmaken. 

bureaustoel wielen schoonmaken

Stap 2: Verwijder het vuil.

Schraap met een plamuurmes het vuil van de wielen. Steek het plamuurmes door de sleuven en onder de wieldop. Hierdoor verwijder je het meeste vuil. Het vuil zorgt er namelijk voor dat het wiel niet optimaal kan draaien en de stoel dus niet optimaal kan rollen. Let goed op dat je tijdens het verwijderen van het vuil niet te veel kracht zet. Wanneer je te veel kracht zet kan het wiel namelijk beschadigen waardoor hij niet meer goed kan draaien. Gebruik daarna een stofzuiger om haren te verwijderen die tussen de wielen zijn gekomen.

verwijder het vuil

Stap 3: Maak de wielen schoon.

Wanneer je het meeste vuil van de wielen hebt verwijderd maak je de wielen schoon met een warm zeepsopje. Dit lost namelijk nog achtergebleven vuil op. Leg de wielen in een bak met water en zeep. Na 10 minuten haal je de wielen uit het water en borstel je ze schoon. Spoel de wielen af met water en laat ze drogen.

maak de wielen schoon

Stap 4: De wielen smeren.

Wanneer je na het reinigen van de wielen ziet dat het oppervlakte van het wiel beschadigd is, kun je ze licht opschuren met fijn schuurpapier (nr. 240-280). Smeer vervolgens de rotatie-as in met een beetje Droogsmeerspray met PTFE. Dit laat een droge laag achter en trekt geen stof of vuil aan. Ook hoef je niet bang te zijn dat je vloer nat wordt want de spray druipt niet. 

smeer de wielen

Stap 5: Bevestig de wielen opnieuw.

Als de wielen droog zijn kun je ze weer op hun plaats bevestigen. Steek de pin met enige kracht in de zitting of schroef de basis goed vast. Het is belangrijk om de wielen om de zes maanden te reinigen, tenzij je merkt dat ze al eerder vies zijn. Wanneer je goed voor de wielen zorgt zal de stoel langer meegaan.

bevestig de wielen

De bureaustoel is weer zo goed als nieuw.

Na het reinigen van de bureaustoel wielen zul je merken dat jouw bureaustoel soepeler, stiller en gemakkelijker rolt. Houd de wielen goed in de gaten en maak ze schoon wanneer ze vies zijn. Wanneer ze er nog goed uit zien is het toch verstandig om na zes maanden de wielen opnieuw te onderhouden. Dit zorgt voor een langere levensduur. Als de wielen beschadigd zijn kun je ze het beste vervangen. Ben je benieuwd hoe jij jouw computer schoonmaakt? Bekijk dan deze how-to.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company