tracking

Hoe deblokkeer ik de rail van een uitschuifbare tafel?

Veel mensen hebben tegenwoordig een uitschuifbare tafel of andere uitschuifbare meubels in huis staan. Elk soort meubel is uitgerust met verschillende elementen die ervoor zorgen dat een meubel versteld kan worden en zo groter/kleiner kan worden gemaakt. Na een tijdje kunnen de systemen die het verstellen van het meubel mogelijk maken echter gaan verslechteren, waardoor het verstellen moeizamer wordt. Daarom is het belangrijk om af en toe onderhoud uit te voeren. 

Verschillende uitschuifbare tafel types.

Met name uitschuifbare tafels zijn vaak lastig uit te schuiven. Er bestaan verschillende soorten uitschuifbare tafels: tafels met een houten rails, tafels met een metalen rails en tafels met een kunststof rails. Controleer eerst welk type rail onder jouw tafel zit voordat je de tafel gaat behandelen.

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Controleer het probleem in de houten rails.

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van een houten schuifrail voor uitschuifbare tafels. Deze rails bewegen vaak moeilijker, omdat het hout van de rails vocht opneemt en hierdoor uitzet. Controleer eerst waar het wrijvingspunt van de rails is bij het uitschuiven van de tafel. Het is ook belangrijk om te controleren of de beweging van de rails recht is of dat er een afwijking is die de beweging blokkeert.

Probleem controleren uitschuifbare tafel

Stap 2: Onderhoud de houten rails van een uitschuifbare tafel.

Als de rails van een uitschuifbare tafel slecht beweegt kun je deze het beste behandelen met een stuk droge zeep, bij voorkeur plantaardig. Wrijf de zeep over alle gebieden die met de rails in contact komen. Een andere optie is om dezelfde delen met talkpoeder in te smeren. Ook dit maakt het bewegen van de rails makkelijker.

Onderhoud de houten rails van een uitschuifbare tafel

Stap 3: Onderhoud uitvoeren aan houten rails met een afwijking.

Als bovenstaande stappen niet helpen om de rails van een uitschuifbare tafel soepel te laten glijden moeten de delen waar te veel wrijving ontstaat worden geschuurd. Schuur de rails eerst met grof schuurpapier en vervolgens met fijn schuurpapier. Smeer na het schuren het hout in met droge zeep of talkpoeder. Glijdt de rails hierna nog steeds moeilijk? Gebruik dan een schaafmachine om bepaalde stukken van het hout bij te werken. Zorg dat je na het gebruik van het schuurpapier of de schaafmachine de bewerkte delen in de juiste kleur verft. 

Onderhoud uitvoeren

Stap 4: Onderhouden van metalen of plastic rails.

Een Moderne uitschuifbare tafel heeft vaak een metalen of kunststof schuifrails. Je kunt deze rails het beste behandelen met WD-40 Multi Use Product. Breng het product langs de rails aan. Dit zorgt ervoor dat de rails wordt gereinigd en het verbetert het glijden van de rails. Glijdt de rails hierna toch nog wat lastig? Gebruik dan WD-40 Specialist Droogsmeerspray met PTFE. Dit zorgt ervoor dat de rails goed gesmeerd is en het laat geen vuil, stof of vet achter. 

onderhoud rails uitschuifbare tafel

Stap 5: Onderhoud aan de elementen.

Over het algemeen bestaan uitschuifbare tafels uit twee onderdelen:

  • Elementen onder het tafelblad die voorzien zijn van kantel-/ schuif-/ rotatiesystemen.
  • Elementen onder het tafelblad die na verlening op hun plaats worden geplaatst. 

Grote problemen doen zich vaak voor bij kantel- schuif- of rotatiesystemen, omdat deze onderdelen vaak heen en weer bewegen. Controleer of er geen breuk of vervorming is. Als dit niet het geval is kun je de rails en andere mechanismen het beste insmeren met Multi-Use Product of met Specialist Droogsmeerspray met PTFE.

Onderhoud de elementen

Je kunt nu je tafel weer optimaal uitschuiven.

Na het volgen van bovenstaande stappen werkt de rails van je tafel weer optimaal. Vergeet niet om Multi-Use Product of Specialist Droogsmeerspray met PTFE te gebruiken zodat de rails goed vet blijft. Wil je ook weten hoe je andere meubels zoals je tuinmeubelen onderhoud? Lees dit in onze blog.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company