tracking

Het schoonmaken van de messen van de grasmaaier: hoe doe je dat?

Nadat je het gras hebt gemaaid, zit je er natuurlijk totaal niet op te wachten: het schoonmaken van de messen van je grasmaaier. Toch is het belangrijk om de maaimessen van je grasmaaier na het maaien goed te reinigen. Zo voorkom je dat grasresten zich ophopen op de messen en vervolgens opdrogen en hard worden. Ook kunnen de zuren die in grassen zitten de messen van de grasmaaier aantasten. Dit kan ertoe leiden dat je grasmaaier gaat slijten of in de ergste gevallen zelfs kapot gaat.

Eenvoudig en snel je grasmaaiermessen schoonmaken

Het schoonmaken van de messen van de grasmaaier is makkelijker dan je zou denken. In een aantal simpele stappen leggen we je uit hoe je jouw maaimessen snel en eenvoudig schoonmaakt. Maar eerst: wat heb ervoor nodig?

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: Begin met de veiligheid.

Voordat je begint met het schoonmaken van de maaimessen, zorg je ervoor dat je eigen veiligheid niet in gevaar komt. Je gaat tenslotte aan de slag met zeer scherpe maaimessen. Om een ernstig ongeval te voorkomen, is het belangrijk om een paar stevige werkhandschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. Daarna mag je pas verder met de volgende stappen.

werkhandschoenen schoonmaakklus

Stap 2: Leeg de brandstoftank van je grasmaaier.

Op het moment dat je de messen van je grasmaaier gaat schoonmaken, dien je de grasmaaier ondersteboven te zetten. In deze positie bestaat het risico dat er brandstof uit de tank loopt. Daarom leeg je eerst de brandstoftank. Gebruik hiervoor een hevelpomp. Spoel de grasmaaier af, maar zorg ervoor dat de bougiekabel van de bougie verwijderen. Zo weet je zeker dat de grasmaaier niet per ongeluk start, terwijl je de maaimessen schoonmaakt.

Tip: bij sommige grasmaaiers hoef je de bougiekabel alleen omhoog te trekken, bij andere grasmaaiers dien je de bougiekabel te verwijderen met een sleutel.

onderzijde grasmaaier

Stap 3: Sproei het vuil van de maaimessen.

Neem een waterslang en spuit de messen en de binnenkant van de behuizing van de grasmaaier schoon. Het is beter om een hogedrukspuit te gebruiken, zodat al het opgehoopte gras wordt afgestoten. Leg de grasmaaier op z’n kant en blijf sproeien totdat het meeste vuil en gras is weggespoeld. Neem een borstel en schrob er de maaimessen en behuizing mee schoon. Gebruik bij voorkeur een staalborstel, zodat je lastige plekken kunt schrobben. Het komt namelijk vaak voor dat je tijdens het sproeien niet al het vuil wegspoelt.

onderkant grasmaaier schoonmaken

Stap 4: Verwijder de maaimessen van je grasmaaier.

Zodra de maaimessen schoon zijn, verwijder je ze van je grasmaaier. Gebruik hiervoor de sleutelset. Dit zal waarschijnlijk veel kracht vereisen, dus neem een ratelsleutel met een lange steel. Veeg het mes aan beide kanten grondig schoon. Verouderde of botte messen kun je na het losmaken ook slijpen. Dit kun je eenvoudig zelf doen met slijpgereedschappen van wetsteen. Voorzichtigheid is hierbij van belang, want de maaimessen zijn zeer scherp en kunnen leiden tot ernstige snijwonden.

demontage grasmaaiermessen

Stap 5: Smeer de maaimessen en bevestig ze in je grasmaaier.

Spray een beetje WD-40® Multi Use Product Smart Straw op de schone maaimessen. Zo houd je de messen van de grasmaaier gesmeerd en scherp. Dit zorgt voor een langere levensduur van zowel de maaimessen als je grasmaaier. Nadat je de messen en behuizing hebt ingesmeerd met WD-40, is het tijd om ze weer te bevestigen in je grasmaaier. Zorg hierbij dat de messen stevig vastgedraaid worden. Zodra alles vastzit, zet je de grasmaaier weer rechtop. Bevestig de bougiekabel weer in de bougie, vul de brandstoftank en je grasmaaier is weer klaar voor gebruik!

gazon met schoongemaakte grasmaaier

Maaien maar!

Door het schoonmaken van de messen van je grasmaaier kan deze er weer volle kracht tegenaan! Door regelmatig WD-40® Multi Use Product op de maaimessen te sprayen, zorg je er ook voor dat ze roestvrij blijven en er minder snel vuilophoping ontstaat.

Let op: voor robotgrasmaaiers kunnen speciale regels gelden rondom montage/demontage. Raadpleeg daarvoor de voorwaarden van de fabrikant en lees ook deze blog eens voor meer uitleg rondom robotmaaiers.

Wist je dat WD-40 Multi Use Product voor nog veel meer toepassingen in de tuin geschikt is? Een overzicht daarvan vind je in onze blog over het gebruik van WD-40 in de tuin.

Heb jij nog handige grasmaai-tips & tricks?

Hoe onderhoud jij je grasmaaier? Deel je tips & tricks met mede-tuinliefhebbers via onze Facebook-pagina of tag ons op Instagram (@WD40nl) met je mooiste gazon-kiekjes!

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company