tracking

Hoe onderhoud ik een benzine grasmaaier?

Voor een strak gazon is een goed werkende grasmaaier onmisbaar. Een benzine grasmaaier is perfect voor normale en grote grasvelden. Ten opzichte van elektrische grasmaaiers heeft dit type grasmaaier als voordeel dat ze doorgaans een stuk krachtiger zijn en natuurlijk geen gedoe geven met snoeren en accu’s. Als het gaat om onderhoud hebben benzine grasmaaiers echter wel wat extra aandacht nodig. Hierbij is het van groot belang dat de instructies van de fabrikant van de grasmaaier nauwgezet gevolgd worden. Toch zijn er een aantal handelingen bij het onderhoud van je benzine grasmaaier die je prima zelf kunt doen. Op die manier blijft de maaier in goede staat, waardoor het deze de beste resultaten geeft en lang meegaat. In onderstaande checklist kijken welke onderhoudsstappen zorgen voor een benzine grasmaaier in topconditie!

 

Let op: zorg dat je bij onderhoud de grasmaaier altijd volledig uit hebt staan voor je aan een onderhoudsbeurt begint!

Dingen die ik nodig heb

Stap 1: De filters van de grasmaaier schoonmaken

Een goedwerkend luchtfilter is van groot belang bij de bescherming van de motor van de grasmaaier tegen het gras, zand en ander vuil dat bij het maaien van het gras vrij komt. Als een luchtfilter niet regelmatig wordt schoongemaakt, loop je het risico dat dit vuil op termijn in de motor van de maaier terecht komt, waardoor deze vastloopt.

Luchtfilters van een benzine grasmaaier zitten doorgaans aan de bovenzijde van de motor. Deze filters worden vaak beschermd door een plastic of metalen afdekking die vast zit met schroefjes.

Hoe je de filters schoonmaakt hangt af van het type filter dat in je grasmaaier zit. Sommigen zijn van foam, terwijl er ook filters zijn die van papier zijn gemaakt. Afhankelijk van het type filter kun je deze schoonmaken, wassen of moet je ze simpelweg eens in de paar maanden vervangen door nieuwe.

Benzine grasmaaier filters vervangen

Stap 2: De carburateur van de grasmaaier schoonmaken

Als de motor van de benzine grasmaaier niet goed werkt, bestaat de kans dat de carburateur verstopt is geraakt. Maak deze los met een schroevendraaier en spuit ze schoon met WD-40 Specialist Hoogwaardige Smeerspray met PTFE. Deze spray bevat PTFE, wat zorgt voor een uitstekende smering en tegelijkertijd frictie en slijtage vermindert en is daardoor ideaal voor het reinigen van dit soort machine-onderdelen.

Gebruik een speciale schoonmaakborstel voor carburateurs en gebruik perslucht voor het schoonmaken van de carburateur, zodat deze volledig schoon is.

carburateur schoonmaken grasmaaier

Stap 3: Het oliepeil controleren

Om het oliepeil van een benzine grasmaaier te controleren, moet je eerst de dop met de peilstok van de tankdop halen en deze schoonmaken met een doek. Vervolgens doe je deze weer in de tank en haal je de dop er naar een paar seconden uit om te kijken of het oliepeil tussen de minimum  en maximum waarde die op de peilstok staan aangegeven staat. Hierbij is het beter om het peil aan de hoge dan aan de lage kant te hebben.

Vul wanneer nodig het oliepeil van de benzine grasmaaier bij.

Tip: Ververs de olie in de grasmaaier minimaal één keer per jaar voor de beste prestaties! Verouderde en vervuilde olie kan de motor van de grasmaaier ernstige schade toebrengen. Gebruik hiervoor speciale olie voor grasmaaiers.

oliepeil controleren

Stap 4: De maailengte instellen

Bij de meeste benzine grasmaaiers kun je de hoogte waarop je het gras wilt maaien instellen. Dit is meestal in te stellen via een hendel of draaiknop die zich aan de zijkant van de machine bevindt. Het is gebruikelijk dat je de maaihoogte in kunt stellen op een lengte tussen 20 en 70 mm.

Voor de beste en meest precieze maaiprestaties is het belangrijk dat het mechanisme dat de maailengte bepaalt goed schoon en gesmeerd blijft. Hiervoor kun je WD-40 Specialist Hoogwaardige Smeerspray met PTFE gebruiken.

Insider tip: let op dat je in het voorjaar het gras niet te kort maait! Als je in deze tijd van het jaar het gras té kort maait, bestaat de kans dat je het gras beschadigt, waardoor het in het voorjaar en de zomer niet meer goed groeit en zelfs kan afsterven.

maaihoogte grasmaaier instellen

Stap 5: De besturing en de wielen controleren

De motor van een benzinemaaier wordt aangestuurd door een hendel bij het handvat. Na deze met een doek goed schoongemaakt te hebben, kunnen alle verbindingen en kabels van de benzine grasmaaier worden behandeld met de eerdergenoemde WD-40 Specialist Smeerspray met PTFE.

Het is aan te raden om de wielen van de grasmaaier na elke maaibeurt af te spoelen en de assen van de wielen regelmatig te smeren.

wiel grasmaaier

Stap 6: De messen controleren

De messen zijn ongetwijfeld het belangrijkste deel van de benzine grasmaaier. Door deze regelmatig te controleren kun je deze in topconditie houden. Als je ziet dat de messen beschadigd zijn doordat ze bijvoorbeeld in contact zijn gekomen met steen, is het zaak dat de messen opnieuw worden geslepen. Dit doe je door de messen voorzichtig te demonteren en middels een slijpsteen of slijpschijf weer scherp te maken. Als je niet beschikt over deze middelen is het aan te raden om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren.

Pas bij het controleren en (de)monteren van de messen altijd extreem goed op en gebruik passende veiligheidsmiddelen zoals werkhandschoenen: deze messen zijn zéér scherp en kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.

grasmaaier messen losmaken

Verzekerd van een strak gazon!

Als je bovenstaande onderhouds- en controlestappen regelmatig uitvoert, ben je verzekerd van een benzine grasmaaier die doet waar je ‘m voor gekocht hebt: je gras soepel en snel strak maaien!

Houd de messen van je maaier scherp
Wist je dat we al eerder een uitgebreide uitleg schreven van hoe je de messen van je (gewone) grasmaaier schoon en scherp houdt? Die How To lees je hier.

Heb jij nog speciale tips voor het onderhouden van je grasmaaier? Of gebruik je onze producten voor andere toepassingen in en om de tuin? Deel jouw ervaringen, tips, trucs en foto’s dan met ons via ons Facebook of Instagram kanaal en gebruik #wd40athome.

Veel maaiplezier!

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company