Teflon en PTFE, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen Teflon en PTFE? Het is eigenlijk gewoon hetzelfde. PTFE is een soort plastic, dat in verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het bekendste merk van PTFE is Teflon. Teflon is dus de merknaam voor de stof PolyTetraFluorEtheen (ook wel PTFE genoemd). PTFE is de chemische verbinding die in 1938 ontdekt werd door Roy Plunkett. Plunkett vroeg octrooi aan op de stof. Dat werd op 4 februari 1941 toegekend.

Van alle soorten plastic heeft PolyTetraFluorEtheen de laagste weerstand. Een smeermiddel op basis van deze stof is dus eigenlijk ideaal. Dit komt door de lage wrijvingscoëfficiënt. Daarnaast laat het ook nog een beschermende laag achter, waardoor het voor een lange tijd smering biedt.

Wat is het verschil tussen WD-40 Specialist Smeerspray met PTFE
en WD-40 Droogsmeerspray met PTFE?

Wij hebben onze eigen “Teflon” sprays, namelijk onze smeerspray met PTFE en onze snel drogende droogsmeerspray met PTFE. Het grote verschil is dat PTFE droogsmeerspray een droge filmlaag achter laat. Hierdoor trekt het geen stof, vuil of olie aan. Dit maakt het smeermiddel ideaal voor gebruik in droge en stoffige omstandigheden. De oplossing droogt snel en vermindert wrijving. Hierdoor wordt de levensduur van gereedschap of onderdelen verlengd. Het is ook geschikt voor het ontvormen van producten uit een mal. De droogsmeerspray met PTFE kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld sloten en kettingen.

Bekijk hieronder onze informatieve video over de WD-40 Specialist droogsmeerspray met PTFE:

De gewone smeerspray met PTFE is perfect voor het smeren in vochtige condities. Deze oplossing biedt niet alleen uitstekende smering en bescherming maar vermindert ook slijtage. Hierdoor gaan bijvoorbeeld gereedschappen en uitrustingen langer mee. De smeerspray laat een dun laagje achter dat langdurige smering biedt. De gewone smeerspray kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld tuinmeubels of assen.

Meer weten? Bekijk de video hieronder:

Beide PTFE-sprays zijn toepasbaar tussen -20°C en 250°C.  Ontdek hier meer over onze smeerspray en de droogsmeerspray.

Wil je weten waarvoor je de producten kan gebruiken? Lees bijvoorbeeld hoe je een cirkelzaag moet onderhouden met gebruik van onze droogsmeerspray.