tracking

Wat is Teflon en PTFE?

Teflon en PTFE, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen Teflon en PTFE? Het is eigenlijk gewoon hetzelfde. PTFE is een soort plastic, dat in verschillende toepassingen kan worden gebruikt.  Zoals  in pannen met een anti-aanbaklaag, of als plastic onder extreme en wisselende weersomstandigheden. Het bekendste merk van PTFE is Teflon. Teflon is dus de merknaam voor de stof PolyTetraFluorEtheen (ook wel PTFE genoemd). PTFE is de chemische verbinding die in 1938 ontdekt werd door Roy Plunkett. Plunkett vroeg octrooi aan op de stof. Dat werd op 4 februari 1941 toegekend.

Van alle soorten plastic heeft PolyTetraFluorEtheen de laagste weerstand. Een smeermiddel op basis van deze stof is dus eigenlijk ideaal. Dit komt door de lage wrijvingscoëfficiënt. Daarnaast laat het ook nog een beschermende laag achter, waardoor het voor een lange tijd smering biedt.

De eigenschappen van Teflon of PTFE

Zoals eerder werd vermeld is Teflon een merknaam voor polytetrafluorethyleen, afgekort PTFE.

Teflon/PTFE heeft een aantal bijzondere eigenschappen:

  • PTFE heeft het laagste wrijvingscoëfficiënt.
  • Als het aan temperaturen boven de 260 graden Celsius wordt blootgesteld gaat de kwaliteit van het materiaal omlaag.
  • Bij temperaturen boven de 350 graden Celsius gaat de stof zelfs ontbinden.

Meer weten over Teflon? Klik hier.

Wat is het verschil tussen onze smeerspray met PTFE en onze droogsmeerspray met PTFE?

Wij hebben onze eigen “Teflon” sprays, namelijk onze smeerspray met PTFE en onze snel drogende droogsmeerspray met PTFE. Het grote verschil is dat PTFE droogsmeerspray een droge filmlaag achter laat. Hierdoor trekt het geen stof, vuil of olie aan. Dit maakt het smeermiddel ideaal voor gebruik in droge en stoffige omstandigheden. De oplossing droogt snel en verminderd wrijving. Hierdoor wordt de levensduur van gereedschap of onderdelen verlengt. Het is ook geschikt voor het ontvormen van producten uit een mal. De droogsmeerspray met PTFE kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld sloten en kettingen.

De gewone smeerspray met PTFE is perfect voor het smeren in vochtige condities. Deze oplossing biedt niet alleen uitstekende smering en bescherming maar vermindert ook slijtage. Hierdoor gaan bijvoorbeeld gereedschappen en uitrustingen langer mee. De smeerspray laat een dun laagje achter dat langdurige smering biedt. De gewone smeerspray kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld tuinmeubels of assen.

Beide PTFE-sprays zijn toepasbaar tussen -20°C en 250°C.  Ontdek hier meer over onze smeerspray en de droogsmeerspray.

 

Disclaimer

De getoonde en beschreven toepassingen voor WD-40 Multi-Use Product werden door de gebruikers zelf aan WD-40 Company Ltd. ter beschikking gesteld. WD-40 Company Ltd. heeft deze toepassingen niet getest en deze worden daardoor niet door WD-40 Company Ltd. aanbevolen. Bij het gebruik van producten van WD-40 Company Ltd. dient het gezond verstand te worden gebruikt. Volg altijd de op de verpakking vermelde instructies en neem alle waarschuwingen in acht.

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company