We leggen jullie graag uit wat roest en corrosie is. De begrippen roest en corrosie zijn namelijk nauw met elkaar verwant.

Wat is het verschil tussen roest en corrosie?

De woorden roest en corrosie worden vaak door elkaar gebruikt, alhoewel het begrip corrosie een breder begrip is dan roest.

De algemene definitie van corrosie is: een ongewenste aantasting van een metaal (materiaal) uitgaande van het oppervlak door een chemisch proces. Bij roest zit dit iets anders in elkaar. In het geval van roest gebeurd dit aan het oppervlak van ijzer of staal als gevolg van een reactie van het oppervlak met luchtzuurstof in aanwezigheid van vocht of water. Hierdoor ontstaat er een bruine laag van het ijzeroxide/ijzerhydroxide (= roest). Een niet gewenst gevolg hiervan is dat het ijzer zijn gunstige eigenschappen door het roesten op termijn verliest. Meer weten over de verschillende soorten corrosie? Ontdek meer.

Eén-vijfde van al het ijzer en staal dat wereldwijd wordt geproduceerd is nodig om verroest metaal te vervangen.

Wat is roest en corrosie? WD-40 legt uit

Welke verschijnselen zijn er zichtbaar tijdens het roestproces?

Er zijn verschillende materialen waarbij roest zichtbaar wordt, maar dit ziet er op elk materiaal anders uit.

Bij ijzer zie je een bruinrode kleur ontstaan. Roest drukt bestaande constructies uit elkaar. De constructies worden hierdoor zwakker, schilferen af en kunnen een constructie uiteindelijk wegvreten.

Wanneer koper in aanraking komt met water en zuurstof zal het groen worden. Hierbij ontstaat het mineraal Malachiet.

Staal is een metaalvermenging van ijzer en koolstof. De verschijnselen die zichtbaar zijn, zijn vergelijkbaar met dat van ijzer.

Lees hier meer over de verschillende materialen.

Wat kun je doen om roest en corrosie te voorkomen?

  • een dun laagje van een ander metaal aanbrengen. Processen als verzinken en verchromen brengen op bijvoorbeeld ijzer een dun laagje zink of chroom aan.
  • een laagje van een ander materiaal. Je kunt bijvoorbeeld verf gebruiken (lak in de auto-industrie).
  • spray WD-40 over het oppervlak voor een beschermende laag en om zo roest en corrosie te voorkomen . Bekijk hoe je o.a. tuingereedschap en je tuinstoelen kunt beschermen tegen roest.
  • ijzer met chroom en nikkel mengen, hierdoor ontstaat er een nieuwe metaalmenging: roestvrij staal.