Hoe smeer en reinig ik de fiets of mountainbike?

We hebben mogen genieten van een hele mooie zomer. Af en toe mogen we nog genieten van wat mooie dagen, maar de komende maanden kunnen we ook veel regen, modder, sneeuw en pekel verwachten. De fanatiekelingen fietsen graag door. Het is belangrijk om de mountainbike goed te onderhouden in deze periode. De fiets zal veel vaker gewassen moeten worden om alle troep te verwijderen. De MTB ketting schoonmaken, smeren en beschermen tegen roest, zijn belangrijke aandachtspunten voor de komende periode. Lees hier meer over de volgende onderwerpen: De eerste stappen / frame reinigen / derailleurs ontvetten / ketting MTB schoonmaken / schoonmaken fietsketting / fietsketting schoonmaken roest / ketting smeren MTB / welk smeermiddel MTB ketting

Kom erachter welke smeermiddelen jij het best kunt gebruiken om je fiets of Mountainbike te onderhouden en beschermen. Gebruik jij de juiste producten op je ketting en andere onderdelen?

MTB of Fiets schoonmaken – Waar je mee moet beginnen

Het winterklaar maken van de mountainbike begint met schoonmaken. Smerige onderdelen zorgen ervoor dat belangrijke onderdelen sneller slijten. Je begint met het afspuiten van de ergste blubber. Je kunt hiervoor een tuinslang gebruiken of bijvoorbeeld een draagbare reiniger. Zo kun je de fiets direct reinigen na een fietstocht. Ben voorzichtig met de kwetsbare onderdelen van de fiets. Zo moet je extra letten op de shifters, derailleurs en de verende voorvork. Hier mag niet de volle straal van de tuinslang op komen te staan.

Vriest het buiten al en zit er pekel op je mountainbike? Zorg er dan voor dat de mountainbike of fiets zo snel mogelijk schoongemaakt wordt. Zout is namelijk de grootste vijand van de fiets. Om pekel goed te verwijderen moet je eerst met een borstel de aangekoekte troep eraf borstelen. Spoel vervolgens met koud water alles schoon. Daarna moet er met warm water nagespoeld worden, zout lost hierin namelijk beter op. Let op! Spuit nooit met warm water onder druk op bewegende onderdelen van je fiets.

Waar koop ik de reiniger?

Frame van je Fiets of MTB Reinigen – deze video van 1 min laat zien hoe je dit doet

Derailleurs ontvetten – Bekijk de video voor meer informatie over derailleur onderhoud

Ketting MTB schoonmaken / Fietsketting schoonmaken roest – Zo reinig je de ketting, en verwijder je roest van je ketting

Na het reinigen van de bovenstaande onderdelen, ben je toe aan het reinigen van de ketting.
Bekijk de video hieronder om te leren hoe je je ketting van je fiets kan schoonmaken / reinigen.

Fietsketting Ontvetten – Waarom en hoe – bekijk het in de volgende video

Zit er roest op je ketting? Zorg er dan voor dat je deze er zo snel mogelijk afhaalt.
Helaas kan WD-40 geen roest verwijderen, toch kan het je wel goed helpen met het losmaken van de ketting, zodat je deze nadien met een roestverwijderaar kan behandelen.
Zo is ons Multi-Use product perfect om je hierbij te helpen. Wil je iets meer kracht bij het losmaken van je onderdelen, dan hebben we uiteraard ook een specialistische kruipolie die nog 3x sneller losmaakt dan ons Multi-Use product. Ontdek hier hoe WD-40 je kan helpen bij het losmaken van verroeste delen.

MTB ketting schoonmaken en smeren. Mountainbike Onderhoud: Hoe doe ik dat?

Foto: JarkkoManty

Ketting smeren mtb / welk smeermiddel mtb ketting – Welke smeermiddelen zijn er, waarom heb ik ze nodig en welke moet ik gebruiken?

Nadat de mountainbike schoongemaakt is, moet deze gesmeerd worden. De 3 onderstaande video’s geven aan welke 3 soorten smeermiddelen je hebt voor de fietsketting en in welke omstandigheden je welk product het beste kunt gebruiken.
We laten dan ook gelijk zien hoe u de producten het beste kan toepassen en waarom het smeren van de ketting zo belangrijk is. Bijvoorbeeld: Door je fietsketting te smeren blijft er een laagje achter op de ketting, waardoor de ketting beschermt wordt tegen roest en tevens langer meegaat.

Bekijk onderstaande video’s waarin onze expert uitlegt welk product geschikt is in uw favoriete fietsomstandigheden.

All Conditions Lube – Voor in alle weersomstandigheden

Dry Lube – Voor in droge weersomstandigheden

Wet Lube – Voor in vochtige weersomstandigheden

Na het smeren kunt u er weer volop tegenaan. Uw fiets of MTB is nu schoon, beschermd tegen vocht, en klaar voor gebruik.

Veel plezier!