Eenvoudig de fietsketting schoonmaken?

Een fietsketting schoonmaken van een fiets is een klus die vaak wordt vergeten, of er wordt zelfs niet over nagedacht. De ketting is echter wel de motor van de fiets, het is een van de meest belangrijke onderdelen. Soms gaat het fietsen niet meer zo soepel, je kunt de fietsketting op zo’n moment vervangen, maar schoonmaken en smeren is ook een optie.

Maak de fietsketting regelmatig schoon, dit kan namelijk voorkomen dat de fiets minder soepel gaat lopen. Het onderhouden is extra belangrijk als het een fiets is met een derailleurversnelling en voor fietsen die geen gesloten kettingkast hebben.

Fietsketting schoonmaken: wat heb je nodig?

Bij een fietsketting ontvetten, is het bijvoorbeeld belangrijk dat er gebruikt gemaakt wordt van een kettingreiniger of ontvetter. Voor het smeren van de fietsketting heb je een smeermiddel nodig. Lees hiervoor de blogs over fietsen op een droog en stoffig terrein en fietsen op regenachtig en modderig terrein.

Er wordt aangeraden om tijdens het schoonmaken van de fietsketting handschoenen te dragen. Zo blijven handen schoon van vet en reinigingsmiddelen. Tevens is het belangrijk om een stuk zeil of stukken karton op de grond te leggen. Vergeet ook niet om twee niet pluizige of één grote doek klaar te leggen.

Heeft de fiets een gesloten ketting kast? Dan zal deze er eerst afgehaald moeten worden. Als deze er vanaf is, kan er ontvetter op de ketting gespoten worden. Er kan ook ontvetter gespoten worden op de droge doek. Vervolgens kan de doek op de ketting gehouden worden en draai je de ketting rond. Zodra dit gedaan is pak je een schoon deel van de doek en doe je dit nogmaals zodat de ketting schoon wordt.

Fietsketting toch versleten? Ontdek waar je nieuwe fietskettingen kunt kopen.

Schoonmaken fiets

Het schoonmaken en reinigen van fiets gaat eenvoudig met de BIKE cleaner. De BIKE cleaner verwijdert op hoog tempo vuil, olie en roet van de fiets en racefiets. Je kunt bijvoorbeeld de pedalen, wielen en spaken schoonmaken. Met de sneldrogende Degreaser kan er perfect vet, roet, vuil en olie verwijdert worden van alle bewegende onderdelen van de fiets, inclusief de ketting!